Arta Sunetelor

 

Distracții profesioniste

A început pe canalul ABC populara emisiune Dancing with the stars / Dansând cu stelele, care este o îmbinare de dans profesionist și show. Dar nu este o emisiune fără frâu, vulgară, ci are ținută. Ținuta ei este dată de un juriu superprofesionist și talentat, format din foști profesori coregrafi, care știu ce spun, dau lecții de coregrafie, dar mai ales de concurenți, fiindcă, lângă un partener profesionist, perechea chiar este un star, o mare vedetă artistică sau sportivă. Emisiunea se află la episodul cu nr. 400. În fiecare luni seara, sute de milioane de oameni privesc competiția stelelor. Chiar din prima seară, la start au fost 24 de concurenți, printre care câteva mari glorii: Charo, cântăreață, compozitoare și comediană, Bonner Bolton, model, Mr. T, fost mare boxer, olimpicii Simone Biles (gimnastică) și Nancy Kerrigan (patinaj), Heather Morris, actriță, originala “Cuchi-Cuchi”, pentru a numi doar câteva stele cunoscute și de români. Totul este făcut să fie cât mai uimitor, cât mai șocant. Însă juriul este atât de experimentat încât nu se lasă intimidat de strălucirea numelor din fața sa. De pildă, Simone Biles, 19 ani, campioana mondială la gimnastică, sportivă de nota 10, într-adevăr, fascinantă, seducătoare, aclamată, dar care nu a luat puncte mai mari de 7 și 8.

Dominanta acestui spectacol este un duplex format din show-ul propriu-zis și un film în care vedem cum perechea respectivă se pregătește în sălile de antrenament. Americanii se pregătesc formidabil, toate prostiile le fac cu mare seriozitate. Fiindcă, din cele 500 de canale pe care le prind la televizor, peste jumătate sunt pline de emisiuni distractive. Se distrează americanii în draci, non-stop! Găsesc tot felul de nebunii să facă din ele competiții. Au o ingeniozitate teribilă în a inventa jocuri, scheciuri, concursuri, iar participarea este totală. Acum, au găsit prilej să se distreze pe seama lui Trump. Au un președinte pe jumătate comic, care practică un amatorism politic și toate gafele îi sunt sancționate de mass-media. Au apărut chiar emisiuni parodice, speciale, dedicate acestui subiect. E un fel de catharsis, în care lumea se eliberează de stress-ul politic prin râs, prin show. Este chiar o emisiune celebră, tot pe canalul ABC, în fiecare sâmbătă seara, SNL (Saturday Night Live), în care actori renumiți comentează isprăvile președintelui. Și ei creează un show antrenant cu alți invitați. Este o emisiune plină de scheciuri foarte distractive. Dar de ținută. Unul dintre prezentatori, Chris Kattan, participă în acest sezon și la Dancing with the stars.

Sigur, în afară de aceste emisini dominante, la concurență se află canalele cu emisiuni sportive. Este ceva de necrezut. Se transmit în direct meciuri de baschet, baseball, fotbal american, hockey, tenis, gimnastică, atletism, rugby, nu este uitat nici fotbalul european sau competițiile sud-americane, poți fi ca acasă în toată lumea sportului, să-ți alegi ce-ți place. Nu cred că există în lume o asemenea apetență pentru mișcare, pentru sport, cum o au americanii. America este țara sportului. Tot ce a inventat omul în materie de mișcare, aici este dus la performanță.

Sigur, performanța este și plăcută când are un echipament estetic, așa cum se întâmplă în Dancing with the stars, unde muzica se îmbină cu dansul, cele două componente supreme ale vieții cotidiene americane. Dar la aceste genuri principale de emisiuni TV, divertisment și sport, trebuie să adaug o altă dominantă puternică, și preferată de mine, filmul. Zeci de posturi dau filme de toate genurile. Sunt canale dedicate ecranizatilor, filmelor de epocă, filmelor de acțiune, de aventuri, un canal SyFy, unde se dau non-stop filme științifico-fantastice, nemaivorbind de seriale. Este de necrezut câte seriale poate să producă televiziunile americane, zeci, sute. Continuu. Desigur, există canale axate numai pe știri politice, precum CNN, sau pe știință. A inventat omul o mașină incredibilă de ocupat timpul, la concurență cu Internetul, adversarul number one al televiziunii. Și televiziunea nu se lasă, inventează non-stop noi jocuri, noi spectacole.

Un astfel de joc placut este și Dancing with the stars, o emisiune imitată și de români, care însă o coboară la un divertisment ieftin, fiindcă lipsesc din ea profesioniștii. Emisiunile noastre care sunt imitații, emisiuni de împrumut, sunt controlate de un grup de afaceriști, care au făcut moșie proprie. Și nu mai lasă loc concurenței autentice, competiției adevărate, care înseamnă spirit critic, cel în stare să producă noutățile și prospețimea. Tot ce este uzat, la noi se uzează și mai tare, fiindcă mafia televiziunilor nu înțelege specificul acestui mijloc de comunicare, axat pe distracții. Și distracția are reguli critice, și ea trebuie făcută cu seriozitate.

Grid Modorcea
Corespondență de la New York

5 aprilie 2017

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg