Arta Sunetelor

 

SUNETE LIGHT

Trupa Fără Zahăr este de peste 2 ani sarea în bucate pentru noul val al muzicii româneşti. Ironii fine, subtile, texte şi linii melodice originale, injectabile bolnavilor cu foame nestăpânită şi poftă de viaţă. Bogdan „Bobo” Burlacianu răspunde întrebărilor noastre, prezentându-ne printre rânduri reţeta succesului. A se servi cu ţelină, salată verde şi mult, mult usturoi.

1. Tematica şi numele FZ a fost ales la întâmplare sau la inspiraţia unei reclame de produs, din piaţa românească?

Nici - nici. Sau, mă rog, am putea spune oarecum întâmplător. Dupa 3 zile de căutări prin halbe de bere, aceste două cuvinte au rezonat la noi în creieraşe, şi semnificaţia lor e gustul umorului nostru, amărui, un umor de tip “râdem, glumim, da’ nu părăsim incinta”…

2. Râzând vom îndrepta moravurile. Sunteţi de acord cu această afirmaţie din popor... şi de ce?

Nu ştiu dacă le vom îndrepta. E greu de îndreptat ceva în ţara asta. Şi Caragiale a râs de ei şi n-a îndreptat nimic. Cel puţin nu cred să fi îndreptat. În schimb, cine a avut de înţeles a plecat din viaţă mai deştept. E mai uşor aşa... râzând.

3. Dorohoi... de ce Dorohoi (Spiru Haret, Pastorel Teodoreanu, GEORGE ENESCU)?

De ce Dorohoi? Legenda spune că acolo, pe dealul cu maternitatea, nişte copii trageau într-o zi cu praştia într-un cârd de berze. Ş-am căzut noi.

4. Cum va evolua infuzia moldovenească şi dacă este benefică pentru muzica românească?

Hm... grea. Probabil va creşte până la un punct în care va fi prea mare şi apoi va scădea brusc. Ha ha ha, nu ştiu, zic şi eu. Nu pot să dau pronosticuri muzicale. Eu nici măcar nu înţeleg ce se întâmplă în muzică. Mainstreamul mă depăşeşte. Dacă e benefică? Eu am terminat Ecologie şi am învăţat în facultate că diversitatea face bine la evoluţie. Deci da.

5. Intelighenţii presei muzicale ce cunosc "gradele de comparaţie ale adjectivului" vă iubesc? Sunteţi curtaţi de intelighenţia lor?

N-am auzit de ei. Nu-i cunosc. Au sindicat? Sunt nocivi? Din partea noastră, în afara unor confuzii de nume şi implicit de răspunsuri la întrebările din interviuri, nu s-a greşit flagrant în presă. Nici n-aveau de ce. Suntem blajini. Suntem pânea luDumnezeu.

6. La Festivalul muzicanţilor de stradă aţi fost capul de afiş al galei din ultima zi... Ce legătură aveţi cu strada?

Ha ha ha, acolo e legea! E în stradă!... Ne aduce aminte de o perioadă frumoasă din viaţă. Noi am început studenţeşte, prin cămin, prin parcuri, pe străzi. Nu cântam pentru bani, cântam pentru noi, pentru prieteni, pentru libertatea de a cânta. Eram liberi. Acum nu prea mai suntem şi e păcat. Dar nu le poţi avea pe toate. Am cântat şi pe bani la un moment dat, într-o vară, o săptămână pe malul lacului din Costineşti. Am făcut aproape 500 de mii şi la sfârşit am ieşit cu soţia la o pizza şi o bere.

7. Bobo şi Bobi sunt prieteni adevăraţi. Acceptaţi un scenariu conform căruia înainte de lansarea celui de-al doilea disc vă certaţi din cauza impresarului şi al procentelor pe care şi le acordă fără merit...?

Din cauza banilor n-o să mă cert niciodată. Sunt un idealist. Ş-apoi, impresarul îşi merită cu vârf şi îndesat procentele. E şi el un cornuleţ cu lapte al lui Dumnezeu. Şi oricum... înainte de lansare?... N-are cum.

8. Cum puteţi descrie noul album şi ce implicare are Zone Records în acesta?

Noul album reprezită maturitatea noastră spirituală în muzică (întotdeauna mi-am dorit să spun asta). E fratele (paradoxal) mai mare al primului album. E mai complex, muzical vorbind. Se păstrează linia trasată de cel dintâi, multe din piesele de acolo având un corespondent în piesele de pe cel de al doilea. Spre exemplu, există o piesă intitulată “Stella reloaded”, în loc de “Manea” avem “Manel di la Pomârla”, ş.a. Însă vine şi cu elemente noi, “joaca” la loto, “migraţia” în “Italea”, implicarea poliţiei în “liniştita” viaţă la ţară, conţine şi o piesă o leacă mai serioasă – “Melodie cu beţie”, şi nu în ultimul rând, se cheamă altfel: “Episodu’ 2 de la Dorohoi”. Implicările Zone Records în noul album sunt înregistrările făcute la VdV Music, colaborarea cu Adrian Despot şi Pupe la orchestrarea pieselor, producerea videoclipului “4/69” şi viitoarea copertă a cd-ului (e foarte haioasă, eu am văzut-o deja, în faza de proiect). Asta deocamdată.

9. Talentul, inteligenţa şi imaginaţia foarte bogată v-au propagat în elita muzicii româneşti. Ce reproşuri nespuse aveţi şi de ce?

Mai bine nu... De aia. Ha ha ha... Ce reproşuri să avem?... Poate ţării ăsteia, că-i cam înceată, la minte, da’ daca n-ar fi aşa, nici noi n-am mai face ce facem, aşa că tot rău-nspre bine...

10. Un ultim gând fanilor SUNETE şi nu numai...

Cumpăraţi revista, că-i interviu cu noi în ea. Nu ascultaţi muzică proastă, citiţi muzică bună!

Interviu realizat de Radu Lupaşcu (2004)

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Brezoi 2021.jpg

Afis_Tusnad Rock 2021.jpg

Afis_Darmanesti Blues.jpg