Arta Sunetelor

 

Interviu cu Cristian Mungiu

Interviu MungiuRelu Bălaşu: Te aşteptai ca filmul tău să fie atât de apreciat (premiat) prin toate ţările în care a rulat?

Cristian Mungiu: Nu. Eu în general nu mă prea aştept la mare lucru căci nu-mi fac previziuni de tipul ăsta. Sper cumva la modul vag că filmul să placă, să ajungă să fie văzut, dar nu-mi fac un plan pe o hârtie cu, de exemplu, numărul de ţări în care sper să ajunga filmul sau numărul de spectatori sau aşa ceva. Am sperat să ajungem la Cannes în competiţie, asta da.

RB. La alcătuirea castingului ai avut preferinţe de actori, deoarece am observat că predominau actori din Moldova, ştiind că eşti originar din Iaşi?

CM. Acţiunea filmului are loc virtual într-un fel de Iaşi virtual şi, la modul ideal, mi-ar fi plăcut ca filmul să fie filmat acolo ceea ce nu s-a putut din raţiuni financiar logistice - era prea scump. Însă aş fi vrut ca filmul să aibă o plasare geografică precisă şi de aceea, pe cât a fost posibil, am încurajat folosirea accentului moldovenesc - fără exagerări şi falseturi de tip Chiriţa în provincie. Pentru secvenţa mesei la mama lui Adi, am adus în mod special actori ieşeni. În general am constatat şi eu în urma castingului că am avut o preferinţă pentru moldoveni însă de multe ori a fost poate întâmplătoare, poate instinctuală - întâi alegeam un actor ca apoi să aflu de la agentul meu de casting că, deşi joacă în Bucureşti sau la Braşov sau la Timişoara, e de, fel, din Moldova.

RB  La elaborarea scenariului ai consultat persoane de sex feminin şi de specialitate (medici, psihologi, profesori...) ?

CM. Ştiu povestea de la una dintre fetele care a fost implicată în întâmplarea adevarată care a generat povestea acestui film. N-am făcut o documentare la modul ăsta - ca un research sociologic - căci am ştiut de la început că vreau să mă refer la povestea pe care o ştiam eu. Dar am vorbit cu destui oameni care trecuseră prin întâmplări de felul ăsta, am vorbit cu femei care făceau avorturi şi pe unii i-am adus şi actorilor să discute cu ei.

RB. Filmul tău a rulat cu succes în multe ţări, ţi-ai propus un număr anume de spectatori sau de dvd vândute ori este de ajuns să îl vezi pe ecrane în cinematografe?

CM. Nu mi-am propus un număr anume de spectatori în lume căci nu aveam nici un fel de estimare vis-a-vis de vreun rezultat posibil. Şi cu atât mai puţin ne-am făcut planuri legate de  performanţe legate de vânzări de dvd-uri. Însă încă sper să fie posibil din nou în România să aduci 100.000 de spectatori în sală. Altfel, când am văzut că ne apropiem de 500 de mii de spectatori în lume, am sperat să ajungem la un milion, când am văzut că ajungem la 75.000 în România am sperat la 100.000 de mii, când am văzut că am vândut 3.000 de dvd-uri în România ne-am propus 5.000, când am văzut că filmul a strâns peste 7 milioane de dolari din vânzări de bilete în săli ne-am întrebat dacă va ajunge la 10 milioane. 

RB. Te rog să-mi spui ce defecte ai în elaborarea unui film sau dacă eşti rigid sau maleabil?

CM. Ţin ca lucrurile să se întâmple aşa cum vreau eu şi cred eu că e bine. Deci cred că din punctul ăsta de vedere sunt destul de rigid. Eu am o viziune clară despre cum vreau să arate filmul, despre cum vreau să joace actorii ş.a.m.d. şi de aceea solicit şi accept puţine propuneri creative.

RB. După ce aţi prezentat filmul în faţa preşedintelui României şi a altor membrii ai Guvernului aţi simţit vreun favor sau mai multe din partea lor?

CM.  Nu am prezentat filmul în mod special nici Guvernului nici Preşedintelui - acesta din urmă şi Premierul fiind doar invitaţi la premieră, laolaltă cu alţi 1000 de oameni. Preşedintele prin natura funcţiei nu prea are cu ce să te sprijine însă premierul se poate implica - nu atât direct cât mai cu seamă prin ministerele Culturii, de Finanţe sau al Muncii în rezolvarea anumitor chestiuni legate de cinematografie. Deocamdată lucrul ăsta nu s-a întâmplat în mod tranşant, dar poate că nu e timpul pierdut.

RB. Crezi că după ce ai primit Palm D'or ai parte de invidia unor confraţi ?

CM. E cumva de înţeles să se întâmple aşa. Însă e şi o parte bună în această competiţie pe care cineaştii o resimt - e motivantă în încercarea de a face ceva cu adevărat memorabil.

RB. Urmăreşti frecvent filme ale altor regizori şi care crezi că ar fi influenţa lor în munca dvs.?

CM. Văd foarte foarte puţine filme din pricina timpului, pe de o parte şi din cauză că nu-mi place să văd filme de ficţiune decât la cinematograf. Cred că toţi suntem influenţaţi şi de filmele pe care le vedem - uneori înţelegând cum e bine să faci şi, mai adesea în ce mă priveşte, înţelegând cum NU e bine să faci. 

RB.Ţi-ai dori să faci un film cu subiect diferit de cele care ai făcut până acum (ex: western, sf, razboi,...etc) ?

CM. Dacă povestea în sine e interesantă şi dacă găsesc în ea ceva care să mă emoţioneze, aş fi deschis. De obicei însă un film de gen presupune un tipar anume, un mod anume de a a face lucrurile şi pe mine nu mă intereseaza cărările deja bătute.

RB. Acum lucraţi la un nou proiect cinematografic sau ce aveţi în proiect pentru viitor?

CM.Acum produc celelalte episoade din seria Amintiri din Epoca de Aur.

RB. Familia vă ajută în vreun fel şi în ce fel, în munca dvs.?

CM.Mai puţin direct însă mă ajută înţelegând că atunci când am filmări sau sunt în perioada de promovare a filmului sunt foarte mult plecat de acasă. Asta nu înseamnă că îi iubesc mai puţin.

Merci.
Cristian Mungiu

 

Locaţii de vânzare a DVD-ului 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”:

Librariile Cărtureşti

Reţeaua de magazine Media Galaxy

Reţeaua de magazine Altex

Alte articole despre Cristian Mungiu de Liviu Antonesei:


Interviu realizat de Relu Bălaşu
6 Martie 2008

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Brasov Blues 2021.jpg

Afis_Sighisoara Blues 2021.jpg