Arta Sunetelor

 

„Never play a note you don’t believe!

Am avut ocazia să-l văd pe Doug McLeod, purtătorul flăcării vii al blues-ului acustic, în concert la Viena, împreună cu prietenul meu Cornel Mihalcea, într-un club de blues şi trebuie să mărturisesc, că emoţia trării acestuia mă petrece şi astăzi. A fost unul din cele mai simple şi inimoase concerte de blues pe care le-am văzut cu ochii, l-am savurat cu urechile şi l-am trăit cu inima. Aproape două ore de acustic blues, doar Doug şi National-ul său şi, ritmul tropăit pe scena din „Reigen”, o experienţă emoţională unică. După concert a avut amabilitatea de a-mi acorda acest interviu.

Care este diferenţa dintre cîntăreţii de blues albi şi cei de culoare?

E o întrebare foarte grea... Totul e numai tehnică, dar le lipseşte simţirea, destăinuirea. Sensul muzicii ... cred că asta lipseşte astăzi. Pentru că mulţi dintre cei tineri nu au ceva ce „bătrânii” aveau. Bătrânii nu puneau accentul pe tehnică, ci pe simţire, pe sinceritate, pe loialitate. Ieri am fost pe drum timp de 16 ore, am ajuns aici şi am cîntat. Am dat tot ce-am putut, iar oamenii ştiu asta. Asta înseamnă blues-ul, să dai tot ce poţi, atâta cât poţi. Pentru că, dacă nu simţi nimic, nu trăieşti cântarea, nu înţeleg de ce mai faci muzică – blues, jazz, indiferent ce. De învăţat, oricine poate să înveţe game şi note, dar muzica adevărată este cea în care pui suflet.

... era un bătrân... despre care ne povesteai pe scenă cu puţin înainte...

Numele lui era Ernest Banks din Tuano,VA. Aşa l-am cunoscut eu. Dar nu era numele lui adevărat .... Da, un negru bătrân, cu un singur ochi. Honey Boy Edwards îl cunoştea şi îl cunoscuse în Mississippi şi Louisiana, dar sub alt nume, cu Honey Boy eram într-un turneu împreună şi a fost foarte important pentru mine, fiindcă mi-a spus nişte lucruri foarte interesante. El mi-a spus: „Să nu compui şi să nu cânţi niciodată despre lucruri pe care nu le cunoşti”. Dacă nu ştii ce-i aia mojo, nu cânta despre mojo. Oasele de pisică neagră ... sunt un lucru diabolic şi cred că tinerii habar n-au despre ce cântă, altfel n-ar zâmbi în timp ce o fac. Deci, mi-a spus să nu cânt niciodată despre lucruri pe care nu le cunosc şi în care nu cred. Şi l-am întrebat: „Domnule Banks, ce să fac ca să fiu bluesman?” Mi-a răspuns că trebuie să compun, să cânt şi să-i fac pe oameni să se simtă bine. I-am spus că pot să le fac pe toate, dar ce ştiu eu despre culesul bumbacului? Iar oasele de pisică şi alte lucruri de felul acesta, nici nu vreau să aflu mai multe. S-a uitat la mine cu singurul lui ochi şi m-a întrebat: „Te-ai simţit vreodată singur?” Am spus: „Da”. „Ai avut vreodată nevoie de bani?” „Da.” „Ţi-a fost vreodată dor de o femeie?” „Da.” „Ăsta e blues-ul, băiete. Despre asta poţi să cînţi.” Atunci am învăţat că blues-ul nu are culoare. Blues-ul are inimă şi suflet.

Cânţi despre lucruri adevărate, care ţi s-au întâmplat. Ce este cu femeia despre care care cânţi pe ultimul album, „Dubb?

Femeia asta, Rita o cheamă, locuia în St. Louis unde avea o casă. E o femeie de culoare, foarte specială. Ea vine dintr-un loc unde oamenii ştiu să distingă adevărul într-o lume plină de minciuni. Ceea ce această lume nu înţelege este când să le fie frică şi când să dispreţuiască. Şi suntem prieteni şi acum. Soţia mea ştie, aşa că totul e în regulă. Dar vedeţi, asta este, [Banks] mi-a spus să nu cânt despre lucruri pe care nu le ştiu. Despre asta ştiu.

Cântecele tale sunt foarte diferite. Viaţa ta este povestită în ele?

Mesajul meu este unul pozitiv. Sunt şi cîntece triste ... (Sunshine Down My Way” ... „The Devil Beatin’ His Wife”, pe care nu l-am cîntat astă-seară...) toţi avem clipele noastre de tristeţe, dar ştiţi ce aveau tipii ăia? Un extraordinar simţ al umorului. Şi rîdeau. Rîdeau de necazuri. Şi asta fac şi eu. Nu sunt aici ca să vă întristez, nu de-aia am venit aici. Am trecut prin clipe grele în viaţa mea. Dar am supravieţuit. Şi al naibii să fiu dacă o să-mi trăiesc viaţa plângând. Vreau să mă bucur de viaţă, la fel ca „bătrânii”.

www.doug-macleod.com; sau Jon Mittendorp: crossroads@crossroads.nl

Radu Lupaşcu

23.11.2004

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Brasov Blues 2021.jpg

Afis_Sighisoara Blues 2021.jpg