Arta Sunetelor

 

Interviu cu EDDIE THE CHIEF CLEARWATER

1.  Ce este sufletul unui muzician de blues?

E ceea ce  simţi şi ce exprimi. E ce simţi în sufletul tău şi ce exprimi prin muzică. 

2.  Dacă te-ai putea întoarce în trecut ce ai dori să schimbi în viaţa ta?

Mi-aş schimba numai nivelul de pregătire. Mi-ar fi plăcut să termin colegiul şi apoi să continui cu o carieră muzicală. Educaţia ar fi pentru mine, iar muzica aş împărţi-o cu ceilalţi, aşa cum am făcut întotdeauna.

3.  Care este mentorul tău spiritual în blues?

B.B. King, Otis Rush şi Ray Charles. B.B. King şi Otis Rush se exprimă spiritual prin blues. Frazarea cântecelor şi a muzicii lor este foarte dinamică. Muzica lor merge dincolo de note. Merge dincolo de note, umplându-ţi sufletul cu melodie şi dragoste. Expresivitatea şi profunzimea vocii lui Ray Charles spun o poveste, uneori încărcată de emoţie, care îţi merge la suflet.

4.  Spune-mi pe scurt cum ţi-ai defini mesajul tău?

Aş încerca să transmit un mesaj pe care lumea nu doar să îl audă, ci să îl şi înţeleagă şi să perceapă sentimentul pe care încerc să îl exprim.

5. Care este opinia ta referitor la muzica creată pe computer...

Blues-ul e veşnic. E ca Old Man River, fluviul Mississippi, care curge la nesfârşit. Tehnologia şi aparatura sunt o modalitate prin care lumea modernă face ca blues-ul să fie ascultat şi apreciat de mai mulţi oameni. Astfel, milioane de oameni te pot asculta, fără să cânţi în milioane de cluburi şi săli de spectacol. Pe mine, unul, tehnologia, aparatura mă lasă rece. Nu au încărcătură sufletească şi nici sentimente. Sunt maşini care scot sunete. Când cânţi la un instrument, muzica vine din suflet. Când scoţi un sunet dintr-un aparat, el nu mai înseamnă nimic.

6.  De ce ai primit invitaţia de a înregistra la Alligator aşa târziu?

La punctul acela din cariera mea, în anii ’50 şi ’60, Bruce mă considera interpret de rock and roll. Nu şi-a dat seama că rădăcinile mele sunt în blues. I-a luat ceva timp ca să înceapă să îmi asculte cu adevărat muzica, dar acum e încântat că fac parte din familia Alligator.

7. Ce înseamnă West Stride Strut?

Sensul expresiei „West Side Strut” e unul amuzant, odată ce ţi-o imaginezi. Strut înseamnă ritm, balans, îndrăzneală şi apropiere de muzică. Poate fi un pas uşor sau unul de dans. În cazul lui Eddy Clearwater, el este curgerea muzicii mele, care s-a născut în partea de vest –  west side – a oraşului Chicago, unde am locuit după ce am venit din Sud. Partea de vest a oraşului avea pe atunci şi are şi acum o sonoritate diferită de cea de sud, de blues-ul din Texas sau chiar din Louisiana. Ceea ce fac eu pe scenă, west side strut, diferă de la o piesă la alta. De aceea mi s-a spus că lumii îi face plăcere să mă şi vadă, nu doar să mă audă.

8. Cum ai primit poreclele şi de la cine?

Jump Jackson, care acum nu mai este printre noi, era agent pentru rhythm and blues.  El mi-a dat numele, care este un joc de cuvinte, pornind de la numele lui Muddy Water. Muddy şi cu mine am fost prieteni apropiaţi, iar Jump a luat opusul lui muddy (mâlos, noroios) şi a obţinut Clearwater. Adică eu. Eddy Clearwater. Un nume care îmi place foarte mult. Porecla de  Marele Şef mi-a dat-o Jim O'Neil, proprietarul de la Rooster Blues Records. Terminasem de înregistrat un album pentru el, care a rămas multă vreme fără titlu. Nu reuşea nimeni să-i găsească un titlu potrivit. Când a descoperit că sunt pe jumătate indian Cherokee, Jim a spus: „Marele Şef. Da, albumul se va numi Marele Şef, iar de-acum încolo tu eşti Marele Şef al Blues-ului.”  

9.  Ai hobby-uri?

Primul meu hobby este lectura ziarelor. Pot să-i comunic ştirile şi soţiei mele şi astfel avem mai multe subiecte de discuţie decât cele legate de familie şi de muzică. La fel de mult îmi place să ascult ştirile la televizor şi să-i spun televizorului ce părere am despre chestiunea aflată în dezbatere. Aparatul nu mă bagă în seamă, dar măcar mă mai descarc. Dar preferatul meu este grădinăritul. Când m-am mutat aici, în cartier, toată lumea a crezut că sunt grădinar. În luna aia, am primit mai multe oferte de lucru în grădinile vecinilor decât de la agentul meu muzical. Evoluţia bursei e interesant de urmărit, deşi nu deţin toate acţiunile a căror evoluţie o urmăresc.

10. Cine este cel mai mare muzician de blues?

Cine e, după părerea mea, cel mai bun blues-man?  Nu am unul singur. Aici e o chestiune de opinie personală, iar eu ţin la toţi. Am un suflet destul de mare pentru a-i cuprinde pe toţi cei care cântă blues, vocal sau instrumental ... legende pentru copilul care învaţă să cânte la chitară.

La final.  Vreau să continui să cânt blues şi poate să conving generaţia tânără să îl ducă mai departe. Nu e nimic mai frumos decât să te relaxezi, să închizi ochii şi să asculţi blues atunci când eşti trist, fericit sau pur şi simplu mulţumit. Asta te ajută să gândeşti şi să găseşti răspunsuri la întrebări care nu au un răspuns.

Blues-ul e rădăcina vieţii.
Eddy Clearwater, Marele Şef

Realizat de Radu Lupaşcu
08 aprilie 2008

 

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Brezoi 2021.jpg

Afis_Tusnad Rock 2021.jpg

Afis_Darmanesti Blues.jpg