Arta Sunetelor

 

Interviu cu Eluveitie (Merlin Sutter)

Eluveitie.jpg

Revenind în România ca şi cap de afiş, Eluveitie vor concerta la ARTmania,pe 9 august 2014, în Sibiu. Mult-aşteptata întoarcere a trupei de folk metal, a căror fanbase este în creştere, sunt pe cale să îşi lanseze noul album, Origins, şi sunt pe cât de energici pe atât de nerăbdători să revină în România şi să cânte. Fiind una din trupele nu foarte bătrâne, Eluveitie s-au făcut cunoscuţi prin muzica lor unică, un folk metal ce poate fi încadrat în foarte multe categorii şi totuşi care nu poate aparţine vreunuia în mod fidel. Dar puteţi afla mai multe din interviul cu toboşarul trupei, Merlin Sutter...

În primul rând, suntem foarte încântaţi că v-aţi decis să reveniţi în România. Ne puteţi da vreun indiciu în legătură cu ce veţi cânta în concert?

Merlin Sutter: Suntem foarte entuziaşti în legătură cu revenirea noastră în România! De fiecare dată când am cântat aici am avut un concert foarte bun, aşa că ne aşteptăm ca de data asta să se întâmple la fel... concertul din Sibiu este, de fapt, primul pe care îl vom avea după lansarea albumului „Origins”, aşa că un indiciu pe care vi-l pot da este faptul că vom prezenta nişte piese noi pe scenă.

Enciclopediile şi presa au definit trupa Eluveitie prin mai multe cuvinte: Gothenburg death metal, folk metal, melodic epic rock, ‘pagan’ metal etc. Poate ei nu pot exact să… găsească o anume categorie. Am fi încântaţi dacă aţi împărtăşi cu cititorii noştri puţin din filozofia muzicală şi opiniile personale în legătură cu poziţia trupei în contextul general al muzicii rock.

Merlin: Simplu şi la obiect: folk metal! Poate părea greu să ni se atribuie o anumită categorie, însă, în mod sincer, nu ne îngrijorăm prea mult din cauza asta. De aceea rămânem la termenul de folk metal, care descrie în mod fidel ceea ce însemnăm noi: implementarea egală a metal-ului fără compromisuri şi muzică folk 100% autentică.

Aţi trecut prin foarte multe schimbări ca trupă (mă refer la membri) de la începutul Eluveitie şi până acum, ultima “adăugare” fiind (după câte ştiu eu) Nicole Ansperger ca violonist. Cum vă simţiţi în legătură cu aceste schimbări? Credeţi că Eluveitie de acum a evoluat în bine în anumite sau toate direcţiile? Au ajutat aceste schimbări la acest lucru?

Merlin: Din perspectiva noastră, Eluveitie a fost întotdeauna mult mai mult decât suma membrilor săi. Bineînţeles că fiecare membru şi-a lăsat amprenta, însă face parte din natura trupei (chiar de la începuturile ei) ca Eluveitie să continue să îşi urmeze drumul în ciuda oricărei schimbări de line-up. Aceste schimbări ne dau o formă, însă nu ne dau peste cap. Bineînţeles că dacă Chrigel s-ar decide să iasă din trupă ar fi altceva;) în orice caz, pot zice că deşi până acum nici un membru (sau despărţirea de unul din ei) nu ne-a influenţat muzica într-un mod rău, văd adăugirile ca pe un pas în sens pozitiv – o perspectivă nouă venită în trupă!

Chrigel Glanzmann, cum te simţi în calitate de lider şi de cel mai vechi membru al acestei trupe? Ţi s-au părut formarea şi menţinerea ei ceva greu de făcut, sau s-au desfăşurat toate lucrurile de la sine? Spune-ne mai multe despre cum este să fii liderul Eluveitie.

Merlin: Pentru că Chrigel este încă prins în ultimele retuşuri ce trebuie făcute la artwork-ul albumului, mi-am permis să răspund eu la acest interviu, aşa că nu pot spune prea multe despre cum e să fii cel mai vechi membru;) însă pot spune că responsabilitatea lui Chrigel este pe partea creativă în mare – şi chiar dacă nu mă pot pronunţa în legătură cu cât de greu îi este, eu îi port un imens respect. Fără Chrigel nu ar fi Eluveitie, şi asta este deja o responsabilitate mare, însă uitându-mă la rezultate, îmi pot imagina că este şi una foarte frumoasă. Când vine vorba de a “menţine totul laolată”, aş face referinţă la întrebare de mai sus în legătură cu schimbările în trupă. Este foarte multă muncă de făcut într-o trupă ca a noastră, şi ne împărţim o parte din ea între noi (membrii trupei), în timp ce cealaltă parte e supravegheată de echipa din jurul nostru (cum ar fi manager-ul nostru, Oliver, sau booking agent-ul, Mike). În esenţă, Eluveitie are o dinamică puternică proprie, şi chiar dacă sună mai simplu decât este de fapt, treaba chiar se “desfăşoară de la sine” într-un fel.

De la Ven, care trebuia să fie un proiect solo şi care s-a lansat în 2003 şi până acum, cum simt membrii trupei Eluveitie că aceasta a evoluat în materie de muzică (compoziţie, evoluţia abilităţilor tehnice, implicarea în evoluţia trupei ş.a.m.d)?

Merlin: Chiar dacă cred că am stat timpul în parametrii esenţei Eluveitie, fără să facem nici un fel de compromis, am evoluat imens – toţi membrii au plecat de la a fi începător (Anna a intrat în trupă la 16 ani, iar eu la 18) până au ajuns la a fi profesionişti ce merg în turnee, iar sutele de concerte pe care le-am susţinut au ajutat să ne formăm şi mai mult şi bine. Cred că avem aceeaşi intenţie muzicală, însă avem acum un nou set de abilităţi şi posibilităţi faţă de cum era pe vremea “Ven”.

O mare parte din versuri sunt scrise în galică, şi multe nume au inspiraţie celtică (chiar şi Eluveitie). Având în vedere că trupa foloseşte mult simboluri şi instrumente aparţinând de folk în muzica pe care o cântă, cum simţiţi legătura dintre voi înşivă şi poveştile despre care cântaţi?

Merlin: Fiecare din noi are propria perspectivă asupra acestui lucru, de aceea este greu să rezum totul la o singură propoziţie. Chrigel este însă cel mai implicat în acest sens, iar perspectiva lui sigur reprezintă o portretizează pe cea a trupei cel mai fidel. De fapt, întrebarea asta m-a făcut să mă gândesc la ce a spus Chrigel în “the book of Origins”, o cărticică bonus care vine cu ediţia specială a albumului. Acolo, Chrigel discută despre atenţia acordată culturii galice, de la tradiţii la mitologie, în “Origins”: “Personal, cred că nimic nu dispare sau pleacă fără să lase vreo urmă. Şi, într-adevăr, câteva din subiectele despre care cântecele noastre povestesc, şi-au lăsat amprenta până în prezent – fie ele sub numele unor oraşe sau a altor locuri, au ajuns să fie eponimice, fie prin limbă sau cultură.”

Ce credeţi că înţeleg fanii din muzică dacă nu au curiozitatea să caute ce înseamnă cuvintele în galică etc.?

Merlin: Cred că lucrul ăsta este prin definiţie un lucru personal, drept pentru care e greu să îl pui în cuvinte. Este, în acelaşi timp, ceea ce iubesc la Eluveitie cel mai mult: pentru mine, muzica noastră exprimă ceea ce simţi când o asculţi. Combinaţia de metal şi folk are acea dinamică foarte specială care, pentru mine, are capacitatea de a transmite o cantitate intensă de energie. Personal, spun că sper că este la fel şi pentru fanii noştri, adică indiferent de conţinutul versurilor, un mesaj personal este livrat prin suma tuturor părţilor (unui cântec).

Helvetios este, până acum, albumul care a fost format exclusiv din cântece nemaiauzite până atunci. De ce credeţi că a fost cel mai bine primit?

Merlin: E greu de spus! Dar trebuie să recunosc că, deşi apreciem, bineînţeles, recenziile bune şi iubim să vedem ceea ce cred fanii noştri în legătură cu muzica noastră, nu e ceva la care ne gândim foarte mult (în cazul meu, mai deloc). Ca muzicieni perspectiva e diferită pentru noi, facem acelaşi lucru pe care l-am făcut timp de ani de zile. Este o evoluţie continuă şi pentru noi bineînţeles că ultimele lucruri scoase sunt “cele mai bune” – până la urmă este munca pe care am terminat-o după un efort foarte mare.

Playlist-ul următorului şi mult-aşteptatului album Origins este deja postat pe blog. Ce va fi diferit faţă de muzica lansată anterior şi la ce ar trebui să se aştepte fanii de la el?

Merlin: Totul este diferit, dar, în acelaşi timp, nimic nu s-a schimbat – vezi răspunsul de mai sus;) pentru mine, “Origins” este un pas uriaş în evoluţia Eluveitie – cred că am crescut imens, şi vreo două sute de concerte şi-au avut şi ele rolul în ceea ce priveşte influenţa muzicii noastre. Avem o temă lirică fascinantă şi membrii noi talentaţi. În acelaşi timp, “Origins” este 100% Eluveitie: nu ar trebui să fie multe surprize în termeni muzicali, însă fiecare minut din muzică ar trebui să fie o nouă descoperire demnă de multe replay-uri.

Ne puteţi da nişte detalii despre cum s-a născut conceptul EluTV?

Merlin: Ne place să facem cât mai mult noi înşine – începând cu muzica si artwork-ul, care e făcut în mare parte de Chrigel, până la restul aspectelor unei trupe funcţionale. Am vrut tot timpul să ne mărim efortul depus pe partea video, pentru a le da fanilor oportunitatea să vadă ce se întâmplă “în culise”. De asta s-a născut EluTV! Avem multe planuri pentru asta în viitor, şi sperăm să le putem oferi fanilor informaţii pe care nu le-ar putea obţine altfel.

Cum vă simţiţi în legătură cu fanbase-ul Eluveitie, care a susţinut trupa şi a crescut în tot acest timp? Vă aşteptaţi la un asemenea succes în Europa, dar şi în afara ei?

Merlin: Suntem şi am fost întotdeauna impresionaţi de susţinerea fanilor noştri şi de viteza cu care aceştia par să devină din ce în ce mai mulţi. Pare că oriunde am merge, găsim nişte fani cărora le place muzica noastră – prin toată Europa şi America de Nord, până în America de Sud şi chiar Asia. Nu avem aşteptări în legătură cu cantitatea de succes pe care o vom avea în vreo locaţie specifică – pur şi simplu ne place când suntem invitaţi în ţări de pe tot globul, şi suntem fericiţi să întâlnim o mulţime energică când ajungem.

Are fiecare membru un cântec sau o compoziţie preferată din ceea ce a scos Eluveitie, şi dacă răspunsul e “da”, care anume şi de ce?

Merlin: Sigur are fiecare, şi dacă ei seamănă chiar şi numai puţin cu mine, se schimbă în mod constant;) dar pot vorbi doar în nume propriu: ca pentru mulţi fani, “Inis Mona” este unul din cele mai puternice cântece Eluveitie dintotdeauna, şi chiar şi după ce am cântat-o live de o sută de ori încă mă încântă foarte mult. În afară de asta, pentru moment favoritul meu este “King”, care este foarte plăcut de cântat, şi pe care abia aştept să îl cânt şi în Sibiu.

Care au fost inspiraţiile voastre (în afară de folk) până acum? Este vreo trupă sau muzician care v-a influenţat vizibil în propria muncă?

Merlin: Cred că vorbesc pentru toţi când spun că vrem pur şi simplu să cântăm din inimă, la capacitatea noastră maximă. Asta face Eluveitie ceea ce este în studio şi, probabil mai mult, pe scenă. Influenţele se schimbă şi, mai ales cu 8 membri în trupă, prea multe pentru a putea fi numărate şi prea personale pentru a putea fi puse într-un context sensibil.

Etruscă, gală… limbi ale trecutului. Care e importanţa cultivării propriilor rădăcini în propria muzică? Cum vedeţi viitorul rock-ului într-un context techno-rave dominat de muzică făcută pe comutere?

Merlin: Păi importanţa cultivării propriilor rădăcini este evident destul de ridicată – asta înseamnă Eluveitie. Nu avem, ca trupă, o viziune asupra viitorului rock-ului, altor stiluri de muzică sau orice de genul… facem ce facem, şi ceea ce vom continua să facem. Personal, îmi plac toate tipurile de muzică, şi nu am nici o îndoială că muzica rock, la fel ca şi cea electronică, va continua să evolueze de-a lungul timpului şi va avea parte de multe imbunătăţiri.

…şi nu în ultimul rând, aveţi vreun mesaj pentru fanii care vă aşteaptă la Sibiu în concert?

Efectiv abia aşteptăm să ne îmbarcăm în avion şi să zburăm înapoi înspre România – fiecare din noi îşi aduce aminte de ultimul concert pe care l-am susţinut (cu Sabaton atunci) foarte bine, şi abia aşteptăm să cântăm lucruri noi la festivalul Artmania, împreună cu voi. Ne vedem la Sibiu!

Silvia Big
20 iunie 2014

 

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Brasov Blues 2021.jpg

Afis_Sighisoara Blues 2021.jpg