Arta Sunetelor

 

Interviu cu JUDAS PRIEST

The Priests are back… Redeem!

Judas Priest Eveniment.jpgPrima dată când am ascultat Judas Priest aveam aproape 21 de ani. "Sad Wings of Destiny", apăruse deja de 5 ani. Soarta îmi fusese pecetluită, mâinile îmi tremurau când ţineam în mână vinyl-ul cu pricina. Pe vremea aceea, la petreceri (bairam sau ceai) se asculta multă muzică rock, din Berceni până-n Titan sau din Drumul Taberei până-n Floreasca, ascultai pe la geamurile blocurilor, la unele mai discret, la altele mai cu voioşie, Gary Glitter, Smokie, Phoenix, Purple, Eddy Grant, Marley, Journey, Police, Judas şi foarte multe balade (rock, nu le numeam bluz-uri). Eram (şi probabil mai sunt) "Victim of Changes" şi parcă, nu mă mai satur niciodată de hiturile acelei epoci. Am avut şi marele noroc al unei prietene fan de heavy metal cu care am putut parcurge mai uşor istoria vieţii, pe coodonatele Judas - Sabbath - Nugent - Rainbow - Zeppelin - Bad Company, ca să (e)număr numai vârfurile, pe care le-am colecţionat în felurite ediţii ale formatelor audio şi video. Trupa pe care o veţi vedea, pe 1 iulie 2015, la Bucureşti, face parte din panteonul giganţilor Heavy Metal, iar compania producătoare este una de prestigiu, Events. Prin amabilitatea doamnei Andreea Andreescu am reuşit să obţinem un interviu în exclusivitate cu trupa JUDAS PRIEST! Acesta s-a petrecut la mai puţin de 24 de ore de la aflarea veştii re-venirii în România a grupului britanic, al cărui management a manifestat cea mai rapidă reacţie la solicitarea noastră de interviu. Astfel, veţi petrece câteva clipe în lumea cuvintelor Priest şi veţi afla câteva din secretele noului „Redeemer of Souls". Sunteţi de acord cu mine, că va fi evenimentul anului în materie de show heavy metal şi suntem pe deplin convinşi, că organizarea va fi un nou model pentru alte companii producătoare, aspirante la evenimente de anvergură.

Cifrele indică peste 50 de milioane de albume vândute la nivel mondial, în cei 40 de ani de activitate. Al 17-lea album marchează debutul lui Richie Faulkner, ce revigorează tandemul chitaristic pe care-l realizează cu Glenn Tipton. "Ridicăm mereu ștacheta, iar Redeemer of Souls este o colecție metal epică, se potrivește perfect cu piesele noastre clasice" spun membrii trupei."Cuvântul epic este aruncat prea des în lumea muzicii, dar Redeemer of Souls este, cu adevărat, epic. De la vocea puternică a lui Rob Halford la riff-urile monstruoase și la solo-urile de chitară în crescendo ale lui Glenn Tipton și Richie Faulkner, Redeemer of Souls își poartă ascultătorii într-o călătorie metal fantastică de la început până la sfârșit" - Spencer Kaufman, Loudwire.com. La şapte ani după fortifiantul "Nostradamus", iată-ne în faţa unui nou album, mai aproape de gloria Priest, pentru toate generaţiile de rockeri cucerite ulterior lui "Sad Wings of Destiny": "Sin After Sin" (1977), "Stained Class" (1978), "British Steel" (1980), „Screaming for Vengeance" (1982), „Painkiller" (1990). Amprenta muzicală pe patru octave este aceeaşi, tandemul chitaristic mai viril ca niciodată şi, împreună cu secţia ritmică, vor zgudui capitala. Se vor auzi, - aflăm din playlistul turneului -, patru piese de pe noul album şi 14 mari hituri Judas, printre care, amintim acum: "Victim of Changes" (Sad Wings of Destiny, 1976), "Breaking the Law" (British Steel, 1980), „Living After Midnight", "Turbo Lover" (Turbo, 1986), "You've Got Another Thing Coming" şi "Electric Eye" (Screaming for Vengeance, 1982), "Hell Bent for Leather" (Killing Machine, 1978), "Painkiller" (Painkiller, 1990). Judas Priest revine la București în turneul de promovare „Redeemer of Souls", iar din trupă nu lipsesc: Rob Halford (voce), Glenn Tipton (chitară), Richie Faulkner (chitară), Ian Hill (bas) şi Scott Travis (baterie). Concertul va avea loc în parcarea Complexului Expoziţional Romexpo din Bucureşti. Începând cu data de 17 martie 2015, bilete au preţuri cuprinse între 130 şi 270 lei. Se pot cumpăra online pe www.eventim.ro, sau prin rețeaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librăriile Humanitas, librăriile Cărturești). Biletele pot fi achizitionate și în două rate lunare, doar prin CardAvantaj, la sediul Eventim din str. Polonă, nr. 15.

"Sometimes in the past we may have come under fire for being too adventurous musically - so we have listened!! From start to finish 'Redeemer of Souls' is 13 songs of pure classic Priest metal!!" (Glenn Tipton)

Radu Lupaşcu

"Redeemer of Souls" Tour. De ce aţi ales Australia, Japonia şi Coreea de Sud pentru prima parte a turneului din acest an? 

Rob: Aceasta este în fapt a doua etapă a turneului nostru. Fiecare ţară este importantă pentru Priest aşa încât încercăm să vizităm şi să cântăm în ţări din întreaga lume.

Consideraţi „Redeemer of Souls" un proaspăt (re)start muzical pentru Judas Priest sau este o abordare de tip ‘back-to-the-roots’?

Glenn: Cu siguranţă, ambele… este din multe puncte de vedere un nou început, împrospătat şi plin de energie, dar, în felul său propriu revizitează spaţii care sunt foarte specifice lui Priest şi a ceea ce foarte mulţi oameni îşi doresc să audă din partea trupei.

Rock-ul este foarte popular în Brazilia, unde veţi concerta în aprilie. Din experienţele precedente, cum reacţionează publicul din acea parte a lumii la muzica voastră? Este mai entuziast decât cel european?

Rob: Comunitatea fanilor de Metal este bine clădită şi puternică şi reacţionează într-un fel special. Ne hrănim cu energia maniacilor noştri metalişti. Fanii brazilieni sunt celebri pentru fervoarea lor însă fiecare teritoriu are un loc special în inimile noastre tocmai datorită reacţiei sale unice.

Nouă concerte în America de Sud şi doar cinci în SUA, unde anul trecut aţi susţinut mai mult de 25. În 2015, interesul vostru pare a se îndrepta spre Europa. De ce? Cu ce aşteptări reveniţi în Europa de Est, în special în România?

Rob: Ne întoarcem în State să acoperim câteva dintre pieţele pe care nu am reuşit să le facem anul trecut… nu avem cum să fim capabili să acoperim fiecare oraş din prima! Interesul nostru faţă de Europa nu este unul mai mare faţă de celelalte regiuni, dar nu am susţinut până acum niciun show în Europa în turneul "Reedemer of Souls" şi încercăm să facem cât mai multe posibil pe durata acestei veri. Ca să fii prezent în fiecare piaţă cere timp. Fanii noştri sunt mai puternici ca oricând, îşi doresc mai mult şi mai mult Priest, iar noi facem tot ce ne stă în putinţă să ajungem la ei şi să cântăm unui număr cât mai mare de fani. De asta Europa de Est rămâne o regiune foarte importantă pentru concertele noastre. Când ne întoarcem la Bucureşti ne reîncărcăm cu experienţele pe care le-am avut şi la prima venire.

Judas Priest Sony Music 1.jpg

Programul turneului pare epuizant. Are vreo legătură ‘sângele proaspăt’ adus de Richie Faulkner cu infuzia necesară de energie care să vă motiveze să continuaţi?

Glenn: Cu certitudine… Richie a venit cu multe lucruri în trupă într-o perioadă în care aveam nevoie de un imbold şi a aprins o scânteie care ne-a ajutat nu numai în studio, dar şi pe scenă.

Richie, cum s-a schimbat percepţia ta asupra lumii şi industriei Rock-ului după ce ai devenit membru în Judas Priest?

Richie: În ceea ce priveşte unele aspecte, percepţia mea s-a schimbat într-adevăr, dar în altele nu. Mi-a deschis ochii spre o lume exterioară simplei interpretări la un instrument. Planificarea, producţia etc. şi crearea celei mai bune experienţe posibile pentru fanii din întreaga lume. Până la acel moment eram concentrat exclusiv pe chitară. Când m-am alăturat lui Priest, lumea mea a devenit mult mai mare datorită familiei din care am ajuns să fac parte. Fanii, trupa, casele de discuri precum şi moştenirea şi integritatea pe care a trebuit să le respect şi să le menţin în fiecare zi valorificând la maximum ceea ce abilităţile mele au mai bun de oferit.

Dar care a fost secretul datorită căruia te-ai integrat atât de rapid în trupă?

Richie: Secretul meu? Nu există nicun secret! Sunt un mare fan devotat trupei şi a tot ceea ce trupa a reprezentat întotdeauna. Muzical şi în orice altă privinţă. Am crescut ascultând şi interpretând muzica în stilul lui Priest aşa că, în momentul în care am ajuns să compun şi să creez, a fost un proces extrem de firesc. În plus, colegii au fost foarte deschişi la ideile mele şi am conlucrat foarte bine, ceea ce nu a făcut decât să alimenteze toată această creativitate.

Judas Priest Sony Music 2.jpg

Pentru fanii Priest din categoria ‚hardcore’ ediţia de lux a "Redeemer of Souls" este foarte importantă. Cum s-au schimbat tehnicile de promovare a albumelor faţă de perioada voastră ‘clasică’?

Glenn: … ne-am dorit să scoatem toate piesele pe un dublu album însă când am ascultat absolut toate cântecele am realizat că unele erau în mod evident destinate să fie incluse pe "Redeemer…" însă altele erau uşor diferite (tot Priest, dar nu în întregime în aceeaşi linie cu "Reedemer…") aşa că am hotărât să nu le lăsăm să se îndrepte spre un raft unde să se umple de praf şi să le edităm ca piese bonus… nu a avut nicio legătură cu marketingul întrucât piesele nu erau slabe, ci doar puţin altfel faţă de orice altceva a mai fost inclus pe "Reedemer of Souls".

Care e povestea din spatele lansării lui „5 Souls", independent de „Redeemer of Souls"?

Judas Priest: Nu există nicio poveste… casa de discuri ne-a sugerat că ar fi o idee bună să lansăm piesele bonus într-o ediţie limitată pe vinyl de 10" exclusiv pentru Record Store Day în Statele Unite, iar noi am fost de acord! 

Reunirea Judas Priest şi albumul "Nostradamus" s-au bucurat de un real succes. De ce ataţia ani apoi între acesta şi "Reedemer…"?

Glenn: Cred că răspunsul la întrebare vine de la sine… "Angel of Retribution" a fost un ‘revival album’ ce trebuia să demonstreze ceva esenţial, "Nostradamus" un album conceptual de importanţă majoră care a presupus un volum de muncă uriaş, iar "Redeemer of Souls" nu a fost cu nimic mai prejos ca magnitudine… fiecare album pe care îl facem este extrem de important atât pentru noi cât şi pentru fanii noştri şi realizarea sa necesită foarte mult timp… nimic din ceea ce este mai jos de perfecţiune nu este acceptabil… noi nu ne "aşteptăm" niciodată la nimic, ci doar dăm tot ce e mai bun din noi să producem ceea ce noi credem că sunt albume cu şanse de a deveni clasice Priest. În plus, timp de 12 luni am concertat în întreaga lume cu "Epitaph" Tour...!

Multi analişti consideră „Redeemer of Souls" ca o antiteză a lui „Nostradamus". Care sunt diferenţele de concepţie ale celor două albume?

Glenn: … Cred că am raspuns deja la asta legat de întrebarea anterioară: albumele-concept sunt total diferite de un album Priest normal (cu toate că nu aş eticheta niciodată niciun album Priest drept 'normal'), au caracteristici diferite şi, deşi sunt în mod inconfundabil Priest, îşi au, în felul lor, propria individualitate. O mare parte din muzica pentru "Nostradamus" a fost compusă la clape şi apoi adaptată pentru chitară pentru a da un feel mai clasic, înspre operă chiar, în timp ce toate celelalte albume Priest s-au bazat din punctul de vedere al compoziţiei pe chitară… asta cred că este marea diferenţă.

Judas Priest Sony Music 3.jpg

Rob, cum reuşeşti să îţi conservi vocea de patru octave simultan cu menţinerea lipsită de compromisuri a atitudinii de rocker adevărat? 

Rob: Prin tehnici şi stiluri învăţate în ani buni de exersare şi de descoperiri. Atitudinea este 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, clădită în Zeul Metalului.

Ai declarat că printre cei care ţi-au influenţat tehnica vocală se numără, printre alţii, Peter Hammill, Ian Anderson sau David Bowie. Modele inedite…

Rob: Ca toţi muzicienii sunt inspirat de ceea ce văd şi aud de la alţi muzicieni şi vocalişti a căror diversitate de voci, pe mine personal, mă intrigă.

Judas Priest are doi chitarişti cu adevărat uluitori. De care dintre ei eşti mai apropiat? 

Rob: Suntem cu toţii ca o familie, foarte apropiaţi şi grijulii unul cu celălalt. Glenn şi Richie sunt ambii nişte chitarişti incredibili care se impulsionează unul pe celălalt să facă cele mai bune riff-uri şi solo-uri.

Glenn, Rory Gallagher a fost în mod constant idolul tău şi nu, de exemplu, Jimi Hendrix. De ce?

Glenn: … pentru că, nu numai că am fost inspirat de energia şi stilul său, dar şi modul său de interpretare era similar cu al meu şi deci mi-a fost mult mai uşor să ma raportez la el.

Care este viitorul Rock-ului într-o lume dominată de computere şi sunete electronice prefabricate?

Glenn: În opinia mea, acesta se afla încă în mâinile muzicienilor capabili să compună, să cânte şi să performeze ca individualităţi.

În final, câteva cuvinte pentru fanii din România, cititori ai "Artei Sunetelor"…

Judas Priest: Thank you ROMANIA for defending the Metal faith with JUDAS PRIEST - United together WE ARE IMMORTAL! 

Interviu de Radu Lupaşcu & Ioan Big

17 martie 2015

Foto: Courtesy of Sony Music

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Brasov Blues 2021.jpg

Afis_Sighisoara Blues 2021.jpg