Arta Sunetelor

 

Interviu cu Melvin Sparks

 

  1. Melvin SparksUnde te-ai născut din ce familie te tragi şi de unde ai prins pasiunea şi groove-ul pentru jazz şi blues? De unde provine numele de Hassan?

Provin dintr-o familie de muzicieni: amândoi fraţii mei mai mari (Alfred şi Daniel Jr.) au fost muzicieni profesionişti, iar mama a cântat gospel în corul bisericii. Tata a transformat garajul într-o cafenea pentru mama, pe care a denumit-o „Jessie's Place” şi unde a instalat un tonomat cu muzică de blues, R&B şi jazz. Am crescut ascultând această muzică zi de zi, încă din prima zi de viaţă.  Când m-am convertit la islam, mi-am luat şi numele de Hassan, pe care l-am adăugat la numele de familie, astfel încât acum mă numesc Melvin Sparks-Hassan.

  1. Care a fost primul tau profesor?

Primul meu professor, Frank ****** Sr., a fost de fapt un coleg de muncă al tatei.

  1. Prima ta colaborarea a fost cu BB King? Ce ai invatat din asta?

Pe vremuri, BB King cânta în fiecare an la Houston, Texas, în apropierea Crăciunului. Aveam 13 ani când am mers la un concert şi, din culise, am ieşit pe scenă, unde l-am întrebat pe BB dacă îmi dă voie să cânt la chitara lui. M-a lăsat, şi aşa am ajuns să interpretez două blues-uri împreună cu trupa lui.

  1. Care este povestea trupei Upsetters. Cum a influentat prezenta lui Little Richard asupra stilului R&B?

The Upsetters a fost o trupă de acompaniament pentru turnee, după plecarea lui Little Richard. Richard nu era în trupă la venirea mea. Solist era Oscar Wright, de la Upsetters. Oscar este acum un tânăr în vârstă de 67 de ani!

  1. Care este prima ta chitara si ce model preferi?

Prima mea chitară a fost un Sears & Roebuck Silvertone. Acum cânt pe un Gibson Super 400, care este, până acum, modelul meu preferat.

  1. Ai cantat si inregistrat multe albume sub labeluri ca Prestige, Blue Note sau BGO! De cei ai ales Savant Records pentru ultimele tale albume?

Savant era cea mai bună casă pentru mine, la vremea aceea.

  1. Sunt un fan al lui Derek Trucks si imi place foarte mult stilul său world - soul! Ai colaborat cu el? Care este muzicianul tău favorit? Ai cântat cu Maceo Parker?

Am cântat cu Derek şi, de câteva ori, şi cu soţia lui, Susan Todeski, care este chitaristă şi cântăreaţă de blues. Am mulţi muzicieni preferaţi, dar cel la care ţin cel mai mult este un chitarist dispărut dintre noi, Grant Green. Nu am cântat niciodată cu Maceo Parker, dar am cântat cu Fred Wesley şi Pee Wee Ellis.

  1. Care este esenţa acid-jazz-ului?

Stilul acid-jazz de început este o combinaţie de be-bop cu stilul ritmic al lui James Brown. Iei o piesă a lui James Brown, Sly Stone, Kool and The Gang, sau alte piese funky şi, după ce interpretezi melodia, treci la un solo în stil be-bop (Charlie Parker, Lou Donaldson, Cannonball Aderly) şi aşa obţii o piesă de jazz cu un ritm obişnuit, funky, pe care o intitulezi acid sau soul jazz.

 

Radu Lupaşcu
09.10.2008

 

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Brezoi 2021.jpg

Afis_Tusnad Rock 2021.jpg

Afis_Darmanesti Blues.jpg