Arta Sunetelor

 

Interviu cu Rick Estrin

1. Cum a început povestea ta…se spune în târg că celebrul Muddy Waters te-a descoperit…

Muddy nu m-a descoperit, dar prima dată am cîntat cu el în Sud în 1969 şi m-a încurajat mult. A fost un moment cînd am crezut că o să intru în trupa lui, dar n-a fost să fie.

2. De unde eşti ca origine şi cine ţi-au fost îndrumători muzicali?

M-am născut şi am crescut la San Francisco, în California. Interesul faţă de blues mi l-au trezit discurile soră-mii cu Jimmy Reed. Pornind de la ele, i-am descoperit pe Sonnyboy, Muddy, Little Walter şi toate numele mari care înregistrau la Chicago. Primele îndrumări în materie de muzică live le-am primit din partea unor interpreţi de R & B pe care i-am întîlnit şi cu care am cîntat la San Francisco şi în zona Oakland, tipi precum Fillmore Slim, Rodger Collins, Travis Phillips, L.C. Robinson şi marele Lowell Fulson, primul care m-a lăsat să urc pe o scenă adevărată.

3. De ce ai ales muzicuţa, eşti un vocalist foarte talentat?!

Ador muzicuţa. Pentru mine, e instrumentul cel mai apropiat de sufletul omenesc.

4. Care a fost primul tau grup din liceu?

Prima mea trupă profesionistă a fost în adolescenţă, cînd am cîntat cu Fillmore Slim şi Travis Phillips.

5. Rick Estrin & the Nightcats este un faimos combo de jazz. Ai fost membru fondator? Cum a luat naştere şi care a fost secretul succesului său rapid…

Cînt de peste 45 de ani, dar trebuie să-i mulţumesc lui Bruce Iglauer şi celor de la Alligator Records pentru succesele mele, atîtea cîte vor fi fost, din ultimii 20 de ani.

6. Care a fost cea mai mare reusita a acestui grup?

Încă o mai aştept!!!

7. Esti o persoana plina de viata, cu mult umor. Care a fost idealul tau in viata si daca esti multumit de ce ai reusit sa faci pana acum?

Da, sînt foarte mulţumit. Am putut să cînt muzica la care ţin şi să o împart cu oameni din toate colţurile pămîntului!

8. Blues-ul ca stil de muzica este matur şi poate trece peste orice obstacol, la fel ca muzica rock. S-a înnoit şi s-a adaptat permanent. De ce crezi că a reuşit acest lucru?

Blues-ul este o parte profundă a sufletului omenesc, care nu va muri niciodată.

9. Cum decurge colaborarea cu Alligator Records. Care e secretul succesului lui Bruce Iglauer?

Casa Alligator Records a fost cel mai bun prieten pe care l-a avut stilul ăsta muzical în ultimii 40 de ani, iar Bruce şi oamenii lui fac mai multe eforturi în numele muzicienilor lor şi al muzicii decît oricine altcineva!

10. Cine este Charlie din grupul tău, Little Charlie & the Nightcats?

Charlie e Little Charlie Baty, care a cîntat la chitară în Little Charlie and the Nightcats. Timp de 30 de ani, am fost solist vocal, am compus şi am cîntat la muzicuţă în trupa aia. Cu ea, am făcut înconjurul lumii şi, între 1987 şi 2008, am scos nouă CD-uri. Ultimul turneu l-am făcut la începutul lui 2008, după care am pus bazele noii întrupări a trupei, cu Kid Andersen la chitară.

11. Am auzit ca ai facut un DVD instructional pentru a invata tinerii cum se canta la muzicuta. Care primul lucru pe care trebuie sa-l invate?

Dacă vor să înveţe muzicuţa de blues, trebuie să înveţe să îi asculte şi să-i studieze pe marii muzicieni din trecut. Dacă nu înţelegi ceea ce asculţi, nu vei putea în veci să cînţi bine. Sfatul meu este să exerseze şi să asculte!

11. Ai inceput un turneu de promovare al noului tau album. Cine sunt membrii trupei şi dacă vei cânta în acest turneu şi piese de acum 30 de ani?

Trupa se compune din Lorenzo Farrell la bas şi clape, J. Hansen la tobe şi vocal, Kid Andersen la chitară şi eu la muzicuţă şi vocal. O să fie un amestec de piese vechi şi noi. Continuăm să interpretăm multe piese de pe vremea lui Little Charlie, împreună cu cele de pe ultimul nostru CD scos la Alligator, "TWISTED".

I am happy to have met you through the kindness of our mutual friend Charlie Musselwhite and I’m very much looking forward to seeing you in Bucharest.

Rick Estrin and the Nightcats sînt entuziasmaţi că urmează să cînte pentru fanii blues-ului din frumosul Bucureşti pe 10 iunie 2010!

Interviu realizat de Radu Lupaşcu
24 aprilie 2010

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Brasov Blues 2021.jpg

Afis_Sighisoara Blues 2021.jpg