Arta Sunetelor

 

Interviu cu trupa YESTERDAYS

"1. Prima chestiune e cea a muzicilor care v-au definit personal pe fiecare din membrii formatiei - un sondaj ar fi binevenit. Orice gen si orice artist preferat este relevant, nu doar rock sau progresiv."

Fondatorul si "mastermind"-ul lui Yesterdays este BOGÁTI BOKOR ÁKOS. Muzica care cântăm si stilul pe care-l practicăm derivă din intelectul si sufletul lui. Deoarece Ákos este un fan devodat al progresivitătii anilor 70, al jazzului (mai precis jazzrock si fusion) si al muzicii pop de calitate - evident, că aceste stiluri lasă amprentele cele mai accentuate asupra stilului lui Yesterdays. Tot asa de bine pot defini si stilul meu propriu, care, dezvoltându-se independent si în cadrul unei prietenii de peste un deceniu, este absolut identic cu cel al lui Ákos. Numai că eu "am atacat subiectul" dinspre clape si Ákos dinspre chitară. Cât despre ceilalti membri ai trupei, ei vin din diferite domenii ai muzicii - pop, jazz, muzică clasică - si astfel se formează un stil unic al formatiei, pe care datorită intimitătii textelor si a sound-ului, respectiv a rădăcinilor progresive bine definiabile, hai să-l numim "SOUL-PROG".

Luând în evidentă fiecare membru si favoritii lor, vezi lista de mai jos:

STUCZ TIMEA - lead vocals - jazz, pop, rock

KOZMA KIS EMESE - flute - muzică clasică & pop: J.S. BACH, B. Bartók, I. Stravinsky, P. Tchaikovsky, Genesis, A-ha, Norah Jones, Yes

BOGÁTI-BOKOR ÁKOS - leader, acoustic and electric guitars, bass, keyboards, vocals, devices, composition - prog, jazz & pop: YES, Gentle Giant, Genesis, Spock's Beard, Flower Kings, Faxni, Sfinx, Beatles, Pat Metheny, John McLaughlin

CSERGŐ DOMOKOS - drums - prog & jazz: GENESIS, Radiohead, Steve Reich, Peter Gabriel, Miles Davis

ENYEDI ZSOLT - keyboards - prog, jazzrock & muzica renasterii: YES, Emerson Lake & Palmer, Jethro Tull, King Crimson, Genesis, Gentle Giant, Sfinx, Vangelis, Chick Corea, Weather Report, LGT

KÓSA DÁVIDL - percussion - muzica caribelor & jazz: BAYUBA CANTE, Giovanni Hidalgo, Joe Zawinul, RIchard Bona, Victor Wooten, Poncho Sanchez, Tito Puente, Dennis Chambers

KOLUMBÁN ZOLTÁN – bass guitars - pop & rock

"2. A doua chestiune vine in consecinta: care sunt acele muzici pe care v-ati suprapus sau pe care le-ati pus impreuna ca fundatie muzicala a proiectului Yesterdays? Care este numitorul vostru comun, adica."

După cum auzi pe cd si conform celor de mai sus: numitorul comun este atât muzica progresivă a anilor 70 (YES & Co), cât si neoprogul (de ex. Spock's Beard), într-o variantă mai light, mai acustică chiar mai "folkistă", (ca de ex. Renaissance)

"3. Un alt lucru necesar unei biografii complete ar fi o lista dezvoltata a proiectelor anterioare sau paralele ale tuturor membrilor formatiei, fie ei fosti sau actuali. Ma refer aici si la a fi "band member" in alt proiect, dar si la "session player", cred ca nu e nevoie sa traduc."

STUCZ TIMEA - activitate solistică

KOZMA KIS EMESE - activitate solistică respectiv simfonică + aparitii session cu YOU AND I

BOGÁTI-BOKOR ÁKOS - activitate solistică, membru al formatiei
AMETHYST, fost membru al YOU AND I + diverse aparitii session

CSERGŐ DOMOKOS - membru al formatiei KUMM + diverse aparitii session

ENYEDI ZSOLT - activitate solistică, membru al formatiei MEN IN BLACK, fost membru al formatiei de muzică veche COLLEGIUM

KÓSA DÁVID - membru al formatiei ADELAIDE, fost membru al YOU AND I + diverse aparitii session

KOLUMBÁN ZOLTÁN - membru al formatiei DE LA FUNK (Cluj)  + diverse aparitii session

"4. Momentele importante ale istoriei Yesterdays - care a fost contextul intalnirii fondatoare (ce se intamplase cu proiectele anterioare, cine s-a implicat alaturi de voi, ce ajutoare ati primit, etc.), care a fost declicul interuman, care a fost declicul creativ, ce repertoriu ati avut in afara pieselor proprii, etc.; concerte, live-uri (radio si/sau tv) daca au fost, colaborari, etc."

Yesterdays a fost fondat în anul 1997 de către Bogáti-Bokor Ákos. În cursul anilor a trecut prin nenumărate transformări - un lucru, un scop fiind însă constant - a crea si a cânta muzică de calitate. Cu multe influente muzicale si multe stiluri incorporate soundul adevărat al trupei se afirmă pe cd-ul "Holdfénykert"/"Moonlit Garden"/"Grădină sub Clar de Lună". Trupa a apărut în mai multe competitii si festivaluri, în anul 2004 a câstigat locul I. la concursul "Talentum" a Festivalulului "Peninsula" din Tg. Mures. În anul 2006, formatia a primit un impuls hotărâtor prin posibilitatea reală de a edita si a publica cd-ul - cu ocazia acestui proiect s-a finalizat efectivul muzicienilor, trupa atât dovedind maturitate si seriozitate în muncă si creatie, cât si bucurând de o atmosferă intimă, caracterizată de prietenie strânsă. În trecutul mai îndepărtat Yesterdays a cântat nenumărate comori prog si pop într-o interpretare specifică instrumentatiei de totdeauna, iar în era "Moonlit Garden" cu ocazia aparitiilor live am mai cântat piesele lui Peter Gabriel, You And I, Spock's Beard, Trion, respectiv spoturi solistice si improvizative, deviza noastră fiind metoda "Yessongs", adică reproducerea fidelă a soundului studio cu anumite completări-perfectionări pregătite în special pentru versiunile live. Yesterdays a apărut de mai multe ori în mass media, mai mult în statiile radio clujene, dar si în Ungaria si chiar S.U.A. Totodată un portret reusit a fost difuzat si de TVR1 cu ocazia concertului de debut al cd-ului. Diverse spoturi audio si video pot fi accesate prin net.

"5. De ce prog, de ce prog simfonic? Si de ce nu rock, folk melodic, etc? Care este motivatia voastra?"

Fiindcă acest stil ne umple toată viata, această muzică ne dă puterea de a supravietui, de a învăta, a progresa, de a da si de a împărti cu altii tot ce avem. Fiindcă asta-i muzica cântată de eroii nostri. Mai simplu: asta-i crezul nostru, asta-i "arta noastră poetică". De fapt ceea ce facem nu este numai prog simfonic. Dacă asculti mai bine, observi că este si rock, este si folk, este si jazz. Este Yesterdays. 

"6. Ce repertoriu de concert aveti acum, in afara pieselor proprii (fireste, la tot ce imi vei spune poti specifica ce anume vrei sa ramana nespus, in "laboratorul" trupei, si ce sa intre in biografie)."

După cum ziceam, în era "Moonlit Garden" am mai cântat piesele lui Peter Gabriel, You And I, Spock's Beard, Trion, citate Yes, spoturi solistice si improvizative - tendinta fiind ca în viitor să prestăm un program construit numai din piese proprii, dar nu ne abtinem în contextul live de nici un fel de muzică bună, indiferent de stil.

"7. Care sunt titlurile (din lista de pe site) discografiei voastre care sunt lansate oficial sau semioficial si care nu?. Nu ma pricep, dar presupun ca "oficial" inseamna ca discul respectiv e lansat de un editor inregistrat la Registrul Comertului si care pune cod de bare pe el etc., iar "semioficial" inseamna ca e produs de voi, formatia, dar fara a fi "editat" in felul pe care l-am descris mai sus. Zic bine?"

Neoficial:
- Bogáti Ákos Plays Yes (demo 1997)
- Rocktoborzó 2000 (concert în Radio Cluj)
- Come Dream With Me (demo 2002)
- Concert unplugged de prezentare a EP-ului (2004)
- Concert la (2004)
- Colours Caffé (demo 2005)
- Festivalul "Félsziget" DVD 2005
- Press kit CD 2006

Semioficial:
Yesterdays's Dream is Now (A Whole Half) EP 2004

Oficial:
"Holdfénykert"/"Moonlit Garden"/"Grădina sub Clar de Lună" - Rockszerviz, Ungaria 2006

"Holdfénykert"/"Moonlit Garden"/"Grădina sub Clar de Lună" (enhanced and remastered) - MUSEA, Franta (2008)

În curs de pregătire:
Participare la "Spaghetti Epic III" MUSEA RECORDS, Franta

Participare la „Inferno” MUSEA RECORDS, Franta

Participare la „Tuonen Tytar 2 – a tribute to finnish prog” MUSEA RECORDS, Franta

"8. Cum comentezi conexiunile muzical-stilistice care s-ar putea face intre muzica voastra si unele repere consacrate precum Yes, Renaissance, Spock's Beard, Sfinx (mai spune tu altele, eu abia ce defrisez prog-ul)."

Aceste conexiuni sunt atât constiente cât si spontane. Suntem mândri de aceste idealuri, acesti mari predecesori.

"9. Daca poti sa-mi numesti si comentezi pe scurt cateva trasaturi definitorii ale muzicii voastre: instrumente alese, structuri aranjamente si orchestratii, interpretare, etc. ar fi foarte util. As face si eu asta dupa ce voi avea albumul dar evident ca tu te pricepi si eu nu."

Well. Despre instrumente. Asta-i o problemă spinoasă: am putea să cheltuim sume enorme pentru instrumentele visate. În limitele posiblitătilor noastre ultramodeste punem un mare accent pe dezvoltarea parcului, dar avem deja atâta, cât ne serveste în scopurile pronuntate. Cred, că ascultând muzica noastră ti-ai dat seama că atât instrumentatia si orchestratia urmează stilul 70-cilor. Toti suntem nebuni după sunetele analoage, iubim enorm Moog-ul, Mellotron-ul, Hammond-ul, Rhodes-ul si efectele vechi. Totusi toate astea încercăm să implementăm într-o ambiantă muzicală modernă, si încercăm să nu fim depăsiti prin sound, idei si teme. Aranjamentele sunt tipic progresive, acordând mare accent structuralitătii, polifoniei si vocilor. Cât despre interpretare - ne considerăm muzicanti concertanti, ne face o deosebită plăcere să prezentăm muzica noastră unui public competent si deschis la idei noi. Pe cât este posibil mergem pe idea Yes-ului: sunetele, luminile, costumele, aparitia, gesturile, comentariile sau chiar umorul trebuie să fie coerente si subordonate mesajului - care la rândul lui este intim, direct, uman, spiritual si pozitiv. Avem o misiune. Discul a apărut si fiecare concert are loc dintr-un motiv si pentru un scop cosmic - scuză mă numai cu niste versuri ale YES-ului pot să-l exprim instantaneu: "Give love each day" sau  "Don't doubt your part, be ready to be loved", sau "Making love towards perfection", sau ...

"10. Ce proiecte de viitor aveti?"

Am terminat patru piese pentru Colossus Magazine (Fi) si MUSEA RECORDS (Fr), pe termen lung va urma si un nou cd al trupei.

"11. Media de varsta a trupei?"

25,2 :)

www.yesterdays.hu – site-ul oficial

www.myspace.com/bogatiakos - muzica on-line Yesterdays

www.youtube.com/bogatiakos - Yesterdays’ videos

 

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Brasov Blues 2021.jpg

Afis_Sighisoara Blues 2021.jpg