Arta Sunetelor

 

Interviu cu JULIAN SAS

Sunt foarte mulţi chitarişti care calcă pe urmele lui Hendrix…Robin Trower, frank Marino, Michael Landau, etc. Ce importanţă au în continuarea mesajului şi ce au adus nou aceştia?

Influenţa stilului lui Jimi e atât de mare şi de extinsă, iar piesele lui sunt atât de inventive, încât trebuie să le interpretăm în continuare. Pentru că, pentru mulţi chitarişti, interpretarea pieselor lui e ca o întoarcere la şcoală. Uneori mi se pare că, după moartea lui Jimi, n-a mai rămas nimic de inventat, pentru că el a inventat totul. A fost chitaristul şi compozitorul desăvârşit. De aceea nu putem modifica nicicum influenţa pe care o are asupra noastră. Dar puteam adăuga muzicii noastre ceva: o puteam face mai profundă, sau puteam face ca muzica lui, interpretată de noi, să sune mai profund. De exemplu: Jimi a cântat Hey Joe, care dura cinci minute. Trupa mea interpretează aceeaşi piesă, care uneori durează mai mult de zece minute – cântăm cu gândul la Hendrix, dar piesa e complet nouă, marcată de influenţa noastră.

Eşti de acord cu axioma că Hendrix a fost cel mai mare chitarist şi compozitor al generaţiei rock?

Da.

Te simţi influenţat de mai mult Rory Gallagher decât de Malmsteen Vai sau Satriani?

Rory a fost întotdeauna mai degrabă un bluesman decât un chitarist care să-ţi ia ochii. E mai mult un erou al clasei muncitoare, iar ceilalţi trei sunt oameni de spectacol, foarte tehnici. 

Ce le transmiţi chitariştilor ce vor să cânte Rock în noul mileniu?

Să cânte cât mai mult, să încerce să-şi facă o trupă şi, cel mai important, să creadă  în ei înşişi şi în visurile lor.

Care este sau muzicianul sau stilul de muzică care ar mai putea inflenţa muzica noului mileniu?

Nu ştiu dacă mai există cineva care să facă asta aşa cum a făcut-o Hendrix la vremea lui. Nu cred că muzica se va schimba. Astăzi se învârt atât de mulţi bani în muzică, încât avem mare nevoie de nişte spirite libere, doar că nu le văd prin preajmă, altfel mi-ar plăcea să pun de o revoluţie… ha …ha …ha…

Dacă ar fi să alegi între aţi realiza acum albumul cel nou ce ai alege varianta pe LP sau CD?

LP. Se pot face lucruri mai inventive cu coperta şi sunetul este mai bun.

Ai ales sunetul chitarelor Fender pentru că este mai natural? Ce modele foloseşti în prezent şi ce tertip adaugi pentru a-ţi crea sunetul favorit?

Am chitare Patrick Koopman, făcute de comandă, modele Stratocaster, pentru că au exact ceea ce doresc eu de la o chitară. Folosesc Gibson Guitars pentru sunetul plin şi susţinerea incredibilă. Folosesc Fender pentru dulceaţă şi înaltele ţipate (telecaster stil Roy Buchanan). Am început cu o Yamaha amplificată. Dar trebuie să munceşti mult şi să economiseşti bani pentru sunetul pe care ţi-l doreşti cu adevărat. Pentru mine, el a fost de Marshall. Şi când obţii sunetul acela, sau unul mai bun, cânţi mai bine, ceea ce ne dorim cu toţii.

Ai încercat să explorezi teritorii din new-fusion sau jazz-rock experimental?

Ascult multă muzică country, bluegrass, heavy metal, jazz, bigband. Ascult orice, atâta vreme cât îmi transmite ceva şi cât aud instrumente adevărate.

Internetul este important pentru muzicieni şi internauţi în promovare şi cunoaştere?

Da, aşa s-ar zice. E ca o carte mare, plină cu informaţii, în care lumea găseşte tot ce vrea, ce e nou şi ce-i place, de aceea cred că răspunsul e afirmativ.

Îţi place să concertezi în Europa de Est?

În iulie cântăm la Paks Blues Festival în Ungaria.

Ce este mai important pentru un fan Hendrix? Să cânte ca el sau să cânte în stilul său personal?

Cred că amândouă. Muzica lui îţi place pentru că îi eşti fan. Dar când cânţi muzica lui, trebuie să o cânţi în felul tău, de aceea, e poate acelaşi simţămînt, dar în stilul propriu.

„Dragă Radu, îmi cer scuze că am întîrziat atâta cu răspunsul , dar în viaţa aceasta, timpul e cea mai mare problemă. Sper că înţelegi şi că ne vom vedea într-o zi. Mulţumesc pentru încredere.”

Julian Sas

Interviu realizat de Radu Lupaşcu


 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Brezoi 2021.jpg

Afis_Tusnad Rock 2021.jpg

Afis_Darmanesti Blues.jpg