Arta Sunetelor

 

„Aş vrea să pot să-ncalec vântul!”

Lasă-mă să zbor este un videoclip creat în bunul simţ al durabilităţii muzicii rock peste veacuri. O viziune a trupei REZIDENT EX despre reflecţia unei realităţi, trecute, prezente şi nu neapărat, viitoare. Asta ne dorim cu toţii, mai puţin neo-comuniştii in(di)vizibili dintre noi. Tavi Iepan a avut amabilitatea să ne vorbească despre apariţia acestui clip, pe care îl puteţi viziona în exclusivitate la Arta Sunetelor aici.

Super-Grupul REZIDENT EX şi-a pus amprenta istoriei rockului timișorean! Christian Podratzky (responsabilul acestui admirabil videoclip), chitară bas, locuieşte la Berlin, Tavi Iepan, chitară electrică, locuieşte la Hamburg, iar vocalistul Sebastian Simonis, juniorul grupului, e încă la Bucureşti. Lor li se adaugă, excepţionalul chitarist german Matthias Lange (ex. Metallium) şi Mark Cross, un percuționist de renume internațional, ce are la activ colaborări cu Ian Gillan, Helloween sau Scorpions.

Radu Lupaşcu
30 mai 2020

Rezident EX 2020 1.jpg

Mini-interviu cu TAVI IEPAN despre lansarea videoclipului Lasă-mă să zbor

Aveam nevoie de un strop de energie din partea rockerilor de la REZIDENT EX şi uite că acum în iunie ne putem vaccina contra tuturor virusurilor. V-aţi gândit la acest lucru când l-aţi compus?

Întâmplător sau nu, textul piesei se potriveşte foarte bine cu situaţia de acum şi perioadei actuale, plină de nesiguranţă şi ...restricţii. Este o introspecţie cu întrebări destul de brutale, legate de viaţă, destin, libertate şi aşa mai departe.

Introspecţie pe care probabil foarte mulţi dintre noi au comis-o fără să vrea, de data asta şi în tot acest timp, fiind Obligaţi să stea acasă.

Normal că nu ne-am gândit la acest scenariu când am compus Lasă-mă să zbor pentru că atunci, probabil, albumul nu s-ar fi numit "Audio Doping", ci "Zodia Covid" sau "Izolare la domiciliu". ha ha ha 😁

Trei dintre voi locuiţi în Germania (Matthias, Christian şi tu, Tavi), o ţară care prin disciplină (era să zic de fier, n.....ha ah aha) a trecut mai uşor prin această pandemie. Asta înseamnă că izolarea la voi a fost mai uşoară, cum aţi suportat-o?

În mod sigur, peste tot a fost o perioadă grea, unele ţări au adoptat măsuri mai drastice, altele cum este, de exemplu, Germania, bazându-se probabil şi pe un anumit grad de disciplină al populaţiei au fost mai relaxate sau au avut încredere că ajunge o atenţionare clară şi astfel, măsurile vor fi respectate. Dar un lucru este sigur, pentru nimeni nu a fost şi nu este uşor, mai ales atunci când libertăţile şi drepturile noastre cetăţeneşti sunt practic suspendate.

Rezident EX 2020 2.jpgNu sunt adeptul unor teorii conspiraţioniste, dar sincer mă sperie cât de uşor şi brusc dispar toate drepturile individuale într-un moment din ăsta. Va trebui să fim foarte atenţi ca societate civilă peste tot în lumea liberă ca acest precedent să nu ducă la "obişnuinţă", pentru că anumite structuri peste tot în lume au (o) apetenţă "patologică" pentru control. Eu bănuiesc, ca mulţi dintre noi care am trăit într-o dictatură, că poate suntem sensibilizaţi mai mult în sensul acesta, dar asta nu înseamnă că nu avem dreptate, ci din contră.

Am văzut cu toţii exprimentele „live” făcute de artişti şi difuzate pe diverse căi de comunicare online cu publicul, youtube, facebook, alte platforme etc. De la a treia sau cam de la patra vizionare mărturisesc că nu am mai avut aşa interes şi nici emoţie să le urmăresc până la capăt. Asta cred că au simţit-o şi artiştii scurtând ulterior aceste apariţii, adresate zărilor telematice şi neavând în faţă decât acel ecran ne-vorbitor, ne-simţitor. Aţi dat concert fără public în această perioadă? Cum ar fi ca, la revenire, autorităţile să vă limiteze auditoriul la numai circa 100 de persoane? Voi care adunaţi mii… Nu ar mai fi ROCK! Nu ar exista ideea de libertate şi expresie şi nici bucurie… totul s-ar stinge. Ce simţiţi voi despre aceste restricţii?

Sigur că, aceste concerte pe diferite platforme au fost bune la momentul respectiv, pentru mesajul dat că "rezistăm împreună", dar în timp nu pot înlocui concertele Live pentru că ele sunt deosebite, tocmai pentru legătura şi transmisia în ambele direcţii dintre Trupă şi Public. Noi nu am avut un concert de acest fel pentru că în primul rând ar fi fost vorba de o transmisie simultană din Hamburg, Berlin, Atena şi Bucureşti. Lucru mai dificil, până nu participăm la "Eurovision song contest", încă ne depăşeşte ha ha ha 😁

Despre concerte cu număr limitat de public, ce să spun, sunt şi nu sunt o soluţie. Unii colegi de breaslă şi cluburi depind de fiecare leu în această perioadă. O formă din asta hibridă, cu reguli speciale, cam "taie maioneza, ca să zic aşa" sau ce părere aveţi voi de cum s-ar vinde Vodka Light, de exemplu? ha ha ha 😁

Se spune că la noi în România au fost mai puţine decese fiindcă au fost luate măsuri bune şi populaţia a înţeles, deşi amenzi s-au dat cu duiumul. Eu cred că NU avem un sistem medical performant, nu s-a spus şi toată lumea ştia asta, şi a stat cuminte în casă. Ce ajutoare au fost date artiştilor în Germania şi cum sunt sprijiniţi de sindicatul lor în această perioadă?

Au fost luate tot felul de măsuri din ce am urmărit în legătura cu România şi dacă am avut în final mai puţine decese este în mod sigur un lucru pozitiv. În legătură cu sistemul medical sunt probleme şi vor mai fi, nu de azi, de ieri, dar asta nu trebuie să minimalizeze cu nimic meritele personalului medical care a fost suprasolicitat în această perioadă şi EI trebuie să se bucure de respectul nostru. Artiştii, şi în general, liber profesioniştii din Germania care sunt afectaţi direct şi foarte rapid de aceste restricţii au avut posibilitatea să acceseze un fond de stat, direct, doar dacă au statutul respectiv (n.r. liber profesionist) confirmat.

Nu ştiu care este situaţia în România, dar făcând abstracţie de situaţia specială de acum, este clar că lipsa unui sindicat în domeniu, nu este un lucru care să te avantajeze...

Aveţi în plan un nou album? Ce subiect va aborda el şi dacă după pastila (fac referire la coperta albumului 2) Audio Dopping vă gândiţi la o renaştere a spiritului rock prin reîntoarcerea la rădăcini?

Rezident EX 2020 3.jpgConcret, în perioada imediat următoare, nu este un album în plan, dar asta nu înseamnă că nu strângem teme şi piese mai ales că izolarea asta poate deveni un factor foarte creativ.

Pastila de pe coperta albumului "Audio doping" era o glumă, ne place ca trupă să nu ne luăm prea "în serios", deşi după un studiu recent confirmat de mai mulţi posesori ai discului se pare că audiţia acestuia are acelaşi efect ca şi consumul pilulei respective de pe copertă. Sunt cereri masive la librăriile Cărtureşti care după ce s-a aflat de acest efect "secundar" în urma audiţiei au ajuns la o cifră de vânzări demnă de industria farmaceutică ha ha ha 😁. Şi uite aşa, dragă Radu, cresc semnificativ în lume componentele din cunoscutul Sex&Drugs&Rock&Roll ha ha ha 😁 sau reîntoarcerea la rădăcini cum îi spui tu.

Sebastian mai locuieşte în ţară sau a emigrat şi el? Cum se vede România în presa de afară, ce se spune despre ea şi cum ar fi trebuit să fie susţinut artistul român la radio şi TV, mă refer numai la cele naţionale, unde cotizăm cu toţii?

Da, Seba locuieşte încă în Bucureşti şi poate fi urmărit uneori la jogging în Cişmigiu.

Parcă în ultima perioadă imaginea României este mai normală, ca să zic aşa, şi să sperăm că nu vor apărea noi scandaluri şi că se va îmbunătăţi continuu. În privinţa susţinerii artistului român (rock, pop, folk etc.) pot să spun câteva lucruri direct. Pe nimeni, cu putere de decizie, nu interesează soarta artistului român. În cel mai bun caz este folosit la "butonieră" ca o pată de culoare, la zilele oraşului etc. Artistul român nu are sindicat, nu are loby şi este mai dependent de banul public decât a fost înainte de 1989. Dacă printr-o minune, cineva ar dori să facă ceva pentru artistul român, ceea ce, eu personal nu cred, ar trebui să copieze practic legea franceză referitoare la acest capitol, cea care stipulează cât şi cum din muzica autohtonă şi producţiile lor ajung la posturile radio tv. Şi lucrul ăsta este enorm de important, pentru că până la urmă, "artistul român" este în stare de necesitate şi cu masca pe figură de când îl ştiu!

Rezident EX 2020.jpg

Miniinterviu realizat de Radu Lupaşcu
29 mai 2020

Foto: arhiva personală Rezident EX

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg