Arta Sunetelor

Recomandări, anunţuri şi recenzii despre ultimele apariţii audio şi video

(R284)

CALENDAR CONCERTE importante în 2022:

Anneke van Giersbergen – 8 noiembrie 2022, ora 19, Quantic, Bucureşti

Eyot – 10 noiembrie 2022, ora 19, Sala Dalles, Bucureşti

Al Bano & Romina Power – 11 noiembrie 2022, ora 19:30, Sala Palatului, Bucureşti

Sonata Arctica - 21 noiembrie 2022, ora 19, Quantic, Bucureşti

Top t - 25-26 noiembrie 2022, ora 18, Casa Tineretului, Buzău

Mircea Vintilă - 2 decembrie 2022, ora 20, Hard Rock Cafe, Bucureşti

Therion – 3 decembrie 2022, ora 21, Quantic, Bucureşti

Original Enigma Voices - 9 decembrie 2022, ora 20, Sala Palatului, Bucureşti

Dulce Pontes - 10 decembrie 2022, Sala Palatului, București

Bucovina - 16 decembrie 2022, ora 18, Arenele Romane, București

Schoenbrunn Palace Orchestra Vienna - 17 decembrie 2022, ora 20, Ateneul Român, Bucureşti

Crăciun Vienez cu Johann Strauss Ensemble și Russell McGregor - 22 decembrie 2022, ora 20, Sala Palatului, Bucureşti

CALENDAR CONCERTE importante în 2023:

André Rieu – 3, 4 martie 2023, ora 19, BT-Arena, Cluj-Napoca

Leprous, Kalandra - ARTmania Evenings - 4 martie 2023, Arenele Romane, Bucureşti

Mariza - 8 martie 2023, ora 19, Sala Palatului, Bucureşti 

Urban Blues Fest - Spring edition - 31 martie, 1, 2 aprilie 2023, ora 18, The Pub Universităţii, Bucureşti

WASP – 17 mai 2023, ora 20, Arenele Romane, București

Eros Ramazzotti - 23 aprilie 2023, Sala Palatului, București

Tuşnad Gastro Blues Fest – 2-4 iunie 2023, Băile Tuşnad, jud. Harghita

Celine Dion – 11 iunie 2023, ora 17, Arena Națională, București

Sepsi Jazz & Blues - 23-24 iunie 2023, Parcul Memorial 56’, Sfântu Gheorghe, Jud. Covasna

Zuchero - 6 iulie 2023, ora 20, Arenele Romane, București

Open Air Blues Festival Brezoi – 19-23 iulie 2023, Brezoi, jud. Vâlcea

Waterfest - 11-13 august 2023, debarcader Ceahlău, jud. Neamţ

Dărmăneşti Jazz Blues Fest - 25-27 august 2023, stadion Uzul, Dărmăneşti, jud. Bacău

Sighișoara Blues Fest - 8-9 septembrie 2023, Piaţa Cetăţii, Sighişoara

_______________________________________________________________________

EYOT – “The Nirvana of jazz”

Eyot este o trupă cu un sound eclectic de o mare frumusețe, care navighează între rock și jazz, între punk și ambiental, impresionism și romantic, și susținut de compoziții puternice. Indiferent cum veți alege să numiți muzica acestor patru băieți, un lucru este clar: conține un melanj de energie și de inteligență care nu vă lăsa să stați locului. Spectacolele lor live sunt pline de energie și de emoție, îl împing pe ascultător către lumea sa interioară și îi creează o experiență unică. Jazz Fan Rising sărbătorește împreună cu EYOT 10 ani de la fondarea trupei. La concert veți asculta odată piese de pe ultimul lor album, 557799, apărut în Statele Unite la Ropeadope Records, încă necântate pe la noi, și desigur, câteva din piesele lor consacrate, care au ridicat festivalurile și sălile de concert în picioare. EYOT înseamnă: Dejan Ilijic – Pian, claviaturi; Sladjan Milenovic - chitară electrică; Milos Vojvodic - percuție; Marko Stojiljkovic – bas electric. Au concertat în 25 de țări, din Japonia în Franța, trecând, desigur, prin România - a doua țară ca număr de fani ai lor, considerând rețelele sociale și platformele de streaming. Bilete: 120 lei.

_________________________________________________________________________

FESTIVALUL TOP T 2022 – “MARII ABSENȚI”

Top t este cel mai vechi festival de muzică rock din România având 33 de ediții începând cu anul 1983. De-a lungul anilor festivalul a găzduit pe scenă cei mai importanți artiști români de gen și a constituit o rampă de lansare pentru multe nume ajunse în fruntea muzicii rock din România. În același timp, top t a oferit spațiu pentru formații din Bulgaria, Ungaria, Austria, Grecia, Polonia, Franța, SUA, Suedia. În dorința de a trece la un nou nivel, top t și-a propus încă din anul 2020 un nou format exclusive internațional dar perioada de pandemie a blocat concretizarea ideii. Explozia de festivluri și evenimente din anul 2022 a dus a decizia organizatorilor de a amâna pentru 2023 relansarea top t la nivel internațional. În aceste condiții anul 2022 aduce un format original al festivalului propunîndu-și să aducă pe scenă formații renumite din peisajul rock românesc care din diverse motive nu au evoluat la top t Buzău în cei 39 de ani de existență. Dorința de a se adresa publicului competent al top t a făcut ca să răspundă apelului organizatorilor mai multe formații dintre care au fost selectate șase pe baza notorietății, disponibilității și impactului potential asupra fenomenului rock. Cele șase formații vor evolua in două zile de festival sub deviza “MARII ABSENȚI” această ediție propunându-și incheierea unei etape de 40 de ani care a menținut festivalul în fruntea evenimentelor de gen din România și nu numai. Ne propunem ca anul 2023 să aducă pentru top t Buzau o sărbătoare internațională care să marcheze cea de-a 35 editie si aniversarea a 40 de ani de la prima editie. Până atunci însă vă invităm să vă bucurați timp de 2 seri în compania unora dintre cei mai renumiți muzicieni din România: Iosif Kappl, Mircea Baniciu, Adrian Artanu Pleșca, Eugen Mihaescu, Dan Teodorescu, Dan Helciug, Ovidiu “Kempes” Ioncu. top t 2022 – festivalul rezistenței rock - ediția nr. 34 Buzău, Casa Tineretului, 25-26 noiembrie 2022, acces 18. Organizatori: ASOCIAȚIA HAIR REDIVIVUS și CENTRUL CULTURAL ALEXANDRU MARGHILOMAN cu sprijinul PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI BUZĂU și al CONSILIULUI JUDEȚEAN BUZĂU. Bilete pe ambilet.ro – 75 lei/seara. Sonorizare si lumini: Undercover. Program 25 noiembrie 2022: TAXI, SPITALUL DE URGENȚĂ, PARTIZAN; 26 noiembrie 2022: KRYPTON, KEMPES, PASĂREA ROCK.

Taxi

Taxi este o trupă românească de pop-rock. Trupa a fost fondată în 1999 și în prezent este compusă din Dan Teodorescu, Mugurel Coman, Kerezsi Csongor, Vicky Avanu, Carla Iliaşi, Sebastian Macovei şi Alin Păun. Taxi a reprezentat în 2000 România la Eurovision cu cântecul Luna și a obținut locul 17. S-a înființat pe 13 martie 1999, în București. Primul cântec de succes al trupei a fost Criogenia salvează România, care a adus fani chiar și printre membrii clasei politice române. Trupa Taxi vine cu hituri care au bucurat generații, își exprimă crezurile, emoțiile și varietatea preocupărilor: de la mesaje sociale Criogenia salvează România, Aici sunt banii dumneavoastră, Oamenii politici, Ca ei, până la balade cântate de generații întregi Jumătatea mea, Mi-e dor şi doare, Stelele care cad, Cele două cuvinte, Supradoză de dor, Inima mea de 16 ani, trecând prin zona inerentelor probleme de cuplu Karma, zenu’ și feng shuiu’, O să-mi las burtă pentru tine, Non-stop. Fie că e vorba despre viața socială și politică, fie că e vorba despre dragoste, abordarea Taxi este întotdeauna originală, umorul și ironia devenind marca trupei.

SPITALUL DE URGENȚĂ

Spitalul de Urgență este o formație românească înființată în anul 2000, în Bucuresti când Dan Helciug l-a intâlnit pe culoarele Facultății de teatru din București pe Vali Crăciunescu. Ei s-au împrietenit și au început să cânte împreună. Apoi i-au cooptat pe Adrian Chepa, Vladimir Sergheev și Viorel Preda și au luat numele de Spitalul de Urgență. Cea mai mare realizare a trupei Spitalul De Urgență, după părerea membrilor săi, a fost concertul din 2001 de pe scena Festivalului Pepsi Sziget (Ungaria), alături de nume mari din muzica internațională. Au participat la preselecția pentru Eurovision cu Ea; (care face parte și din albumul Spitalomania), unde au primit premiul juriului. În anul 2000, lansează primul lor material, EP-ul Trăiască Berea!, cu care au lovit din plin piața muzicală și au devenit cunoscuți. Un an mai târziu lansează și primul album, intitulat Să Cânte Muzica! în același stil care i-a consacrat. Cele două single-uri Bici My Mother, și Prietenii au cunoscut același succes ca și piesa Trăiască Berea și se cântă la petreceri, chiar și acum la mulți ani de la lansare. Câteva luni mai târziu, formația Spitalul De Urgență lansează un nou single Ori La Bal Ori La Spital, ca avanpremieră a albumului Spitalomania. Clipurile sunt vizibil influențate de personalitatea artiștilor, ei contribuind foarte mult la realizarea acestora încă din faza de scenariu. Anul 2004 a adus încă un album în discografia formației, intitulat Stupefiant. Lansarea discului a avut loc pe data de 5 iunie 2004, cu o zi înainte de începerea alegerilor, printr-un concert în aer liber care s-a desfășurat la intrarea în Parcul Herastrău dinspre piața Charles de Gaulle. Imediat după acest eveniment, are loc ruptura dintre trupă și Vali Căciunescu. Deși inițial acordeonistul a declarat că părăsește trupa pentru a emigra în Vest, în cele din urmă, acesta a decis să înceapă o carieră solistică. Cu un an mai târziu, printr-un concurs de împrejurări, Spitalul de Urgență se reîntoarce (ce-i drept, într-o altă formulă) la Cat Music, cu scopul declarat de a lansa un nou album. Membrii trupei abordează un etno-rock (ar putea fi la fel de bine clasificat ca fun-pop-rock, categorie pe care au inventat-o!) cu versuri ironice, dar și comice, care prinde la marele public. Spitalul de Urgență editează acum un nou album. Materialul cuprinde fix 12 piese noi-nouțe, intitulându-se Alcool rafinat. Albumul cuprinde single-ul de succes Caut un bou și surprinde prin spontaneitate, optimism și fină ironie.

PARTIZAN

Partizan este o formație românească de muzică rock fondată în București, România în 2001 de Adrian Pleșca, Cătălin Tobi Neagu, Florin Barbu și Răzvan Moldovan de la Timpuri Noi. Trupa a dat cinci concerte în această formulă, însă până la înregistrarea și lansarea primului album în 2002, Cătălin Neagu și Florin Barbu părăsiseră deja formația. Partizan a înregistrat două albume, un disc single și trei videoclipuri în formula Adrian Pleșca, Răzvan Moldovan, Valentin Neamțu (ex-Iris), Cristian Sandu (ex-Krypton), Vasile Malic și Dan Mușetescu. Unul din videoclipurile formației, Dușmănia, nu a fost niciodată televizat. Fata mea a fost unul din hiturile anului 2002 în România. Piesa a câștigat Premiul Muzical MTV România la categoriile „Cea mai bună regie” și „Cel mai bun videoclip al unei trupe” în 2002, formația fiind nominalizată la nouă categorii în cadrul galei. Tot în 2002 formația a fost nominalizată la MTV Europe Music Award for Best Romanian Act. Formația a mai fost nominalizată în 2003 și 2004 la categoria „Best Live”, din cadrul acelorași premii. Partizan s-a destrămat în 2004 când Adrian Artan Pleșca a decis să reformeze vechea sa formație, Timpuri Noi. În 2011, după șapte ani, Artan a părăsit Timpuri noi și a reînființat formația Partizan. Partizan este un produs 100% românesc şi reprezintă suflul natural al străzii bucureştene. Partizanii se feresc de tot ce înseamnă satiră sau critică la adresa oamenilor obişnuiţi. Aduc situaţii din dimensiunea reală şi le transpun în una ştiinţifico-fantastică. Partizan creează un univers paralel în care ne regăsim cu toţii. Partizan înseamnă rock, industrial, post punk românesc cu oameni de mare calibru. Adrian Pleșca (Artan): voce, Răzvan Moldovan (Suedezu): voce & chitară, Adrian Agheniței: bas, Andrei Bărbulescu: tobe.

KRYPTON

Proiectul Krypton a apărut inițial în formula: Eugen Mihăescu – chitară, Gabriel Golescu - chitară, Mihai Rotaru – tobe și George Lungu – bas, formulă în care s-au inregistrat 4 piese pe compilatia Rock vol 7 editată de Electrecord, însă data de naștere a actualului grup Krypton este toamna anului 1984, când Eugen Mihăescu și Dragos Docan – bas, împreună cu Liviu Pop – tobe și Marius Voicu – solist vocal încep să repete la Clubul Facultății de Arhitectură (Club A) din București. În anul 1991 la sugestia lui Dan Rădulescu (în acel moment consilier pe probleme de cultură în guvernul Petre Roman) și a Grațielei Aninaru, se naște proiectul Lanțurile, inițial având ca scop direct concertul aniversar 1 an de la Revolutia din decembrie ’89, desfășurat în Piața Revoluției din capitala în formula Eugen Mihăescu (chitară, voce), Dragoș Docan (chitară bas, voce), Lapi Razvan Lupu (tobe) și Gabriel Guriță Nicolau (voce). Cu sprijinul direct a lui Titus Andrei, primul material Lanțurile este înregistrat în studiourile Radio România (inginer de sunet Ioan Gheorghe Nilă), colaboratori Ioan Luchian Mihalea și grupul Song, Cristian Ilie (solist Voltaj) și a actorului Răzvan Popa, spectacolul din Piața Revoluției din 1 decembrie 1990 având un success de proporții. Au loc turnee în toată țara, Krypton devenind trupa de rock nr.1 a momentului. Materialul prezintă maturitatea din punct de vedere stilistic și conceptual, fiind, atunci dar și azi, considerat un album de referință în istoria rockului românesc. Impactul considerabil al operei rock Lanțurile asupra publicului a consacrat trupa în această formulă și i-a asigurat permanent un loc în inimile rockerilor din toată țara. Formația continuă să concerteze, aprecierea publicului pozitionând-o pe primele locuri în topul trupelor de gen. Pe 6 mai 2022, trupa a lansat un nou single, Păcate si ispite, primul din noul CD (şi vinyl!) Vremuri gri, un album concept, despre diferite nuanțe ale vieții, cu invitați precum Petre Magdin și Nelu Serghei, care conține 10 piese inedite. Eugen Mihăescu, liderul trupei declară: “Obsesia că vei fi captiv într-o lume a măștilor cu două fețe, sincronizându-ți astfel viața după buletinele de știri si gesturi dictatoriale, prizonier într-un ceas de timp bolnav, te poartă într-un final în a te preda in fața propriului eu.

KEMPES

Ovidiu Ioncu Kempes este vocea emblematică a rockului românesc. Și-a început cariera muzicală la grupul rock CAPRICORN. În ianuarie 1989 se alătură grupului timișorean CARGO, formație a cărei imagine este asociată cu el încă și în zilele noastre. În 1990 face primele imprimari la TVR cu piesele Doi prieteni și 89. Urmează turnee și concerte în țară și străinătate (Iugoslavia, Franța) și participarea la numeroase festivaluri, iar popularitatea grupului este în continuă creștere. Imprimă în Franța primul single al grupului, cu piesele Ana și Doi prieteni, dar și o parte din materialul pentru un viitor album. În 1992, pe discul compilație East Meets West (White Records), Cargo este prezentă cu piesa Povestiri din gară (text/muzică Tavi Iepan). În același an este lansat și primul album al grupului, Povestiri din gară, care contribuie la consacrarea formației. Multe piese de pe acest album devin hituri, iar vocea lui Ovidiu Ioncu, emblema trupei. Timbrul inconfundabil și prezența scenică a lui Kempes (cum îl numesc fanii), dublată de o transmisie ieșită din comun, fac ca, în anii ‘90, după Phoenix, Progresiv TM și Pro Musica, Cargo să devină formația numărul unu din Timișoara. La începutul anului 2003, Ovidiu emigrează in Australia. Revenirea lui pe scenă are loc după 10 ani, în România. În anul 2012 formează împreună cu Tavi Iepan, Cristian Podratzky, Matthias Lange, Adrian Popescu și Florin Cvasa trupa Rezident Ex. Tavi Iepan a compus special pentru Kempes piesa Catedrala Sufletului, în repertoriul formației existând deja alte piese de notorietate: Povestiri din gară, Brigadierii, Fotografia. Din 2013 Ovidiu cântă alături de trupa sa KEMPES, cu care înregistrează un prim album Regăsire – 2015 şi are numeroase apariţii la festivaluri în ţară, dar şi constant concerte proprii. Componenţă KEMPES: Ovidiu Ioncu Kempes - voce Alberto Bolocan - chitară, voce, Dragoş Docan - chitară bas, Mihai Neniţă- vioară, Răzvan Lupu Lapi - tobe.

PASĂREA ROCK

Un proiect muzical născut din ideea perpetuării legendei Phoenix din care provin inițiatorii lui, prin creații noi, un proiect de mare anvegură, care unește trei generații de muzicieni! Josef Ioji Kappl este cunoscutul basist al legendei Phoenix și leaderul proiectului. Activitatea lui de compozitor, aranjor se extinde asupra celor trei albume legendare Phoenix, Cei ce ne-au dat nume, Mugur de fluier și mai ales Cantafabule, cotat și în prezent drept cel mai bun album rock românesc din toate timpurile. La acestea se adaugă Opera Rock-Simfonic Meșterul Manole, albumul Legenda 2016 - Pasărea Rock și o serie de piese noi, care vor apare pe un nou album, Cavalcada. Ovidiu Lipan Ţăndărică reprezintă virtuozitatea spontană în sine și spiritul viu şi energia unui proiect nou şi vechi deopotrivă. O personalitate unică din istoria muzicii Rock românești, care nu are nevoie de prezentare. Mereu în căutare de noi idei, a realizat o serie întreagă de proiecte personale. Pasărea Rock nefiind un proiect de divertisment, ci reprezentând mai mult un act cultural prin muzică de calitate și texte cu mesaj profund, a trecut prin câteva schimbări în componența sa, stabilindu-se la componența actuală prin 3 muzicieni deosebiți, binecunoscuți publicului prin proiectele personale și din alte proiecte din care fac parte. Este vorba de: Nicu Patoi unul dintre cei mai de seamă chitariști români, este leaderul proiectelor Platonic Band și Equilateral și vechi colaborator cu Berti Barbera și Ștefan Bănică și participă din 2016 cu trup și suflet, cu inspirație și virtuozitate la proiectul Pasărea Rock. Nicu Patoi preia începând din 2022 partitura de chitară a Operei Rock-Simfonic Meșterul Manole. Narcis Tran Korsar un muzician din generația tânără, dotat cu mult talent și putere creativă, aflându-se deja la al treilea album al proiectului său solo, a înțeles perfect contextul muzicii Păsării Rock, îmbogățind sunetul ei cu chitara și vocea lui, din 2018. Codruț Croitoru atașat proiectului din 2019, este un tânăr vocalist, un multi instrumentist, compozitor și aranjor, cu experiență scenică alături de nume ca și Compact și alături de colegii lui de la Taylor Band, al cărui leader este. Invitat special în festival va fi un alt membru de seamă al formatiei Phoenix, Mircea Baniciu. În lipsa lui Ovidiu Lipan la baterie va evolua Cristi Ratiu.

________________________________________________________________

Tusnad Gastro Blues Fest #4

Program:

02 iunie 2023
18:00 FREE CONNECTION IN BLUES (RO)
19:30 BLACK RIVER BLUES BAND (RO)
21:30 DAVE ARCARI (UK)
23:30 NIGHTLOSERS (RO) & JAM SESSION @ TUSNAD CAMPING

03 iunie 2023
17:00 MOZAIQUE (RO)
18:00 MIKE VLAHOPOL & THE CROSSROADS (RO)
19:30 JIMI EL LACO & FRIENDS (RO)
21:30 HAMBURG BLUES BAND FEAT. KRISSY MATTHEWS (DE/UK)
23:30 NIGHTLOSERS (RO) & JAM SESSION @ TUSNAD CAMPING

04 iunie 2023
18:00 SZABÓ ZSOLT BAND FEAT. SZABÓ BENCE JR. (RO)
19:30 SPONTÁN BLUES BAND (HU)
21:30 BLUES FIGHTERS (PL/USA)
23:30 NIGHTLOSERS (RO) & JAM SESSION @ TUSNAD CAMPING

În perioada 02-04 iunie 2023 te așteptăm să fii prezent la cea de-a patra ediție TUSNAD GASTRO BLUES FEST, un eveniment care împletește armonios muzica live și gastronomia într-un concept unic, generator de intense experiențe senzoriale. Inițiat de Organizația GeoEcologică ACCENT cu sprijinul Primăriei Băile Tușnad sub sloganul #EcoFriendlyFestivals, TUSNAD FEST reprezintă un concept de mai multe evenimente tematice, dedicate promovării destinației ecoturistice Băile Tușnad și Împrejurimile. Cu trei ediții organizate, festivalul a trezit un viu interes publicului cunoscător, ceea ce a condus natural la dorința de a continua. Ediția a parta #TusnadGastroBluesFest vine cu trei premiere pentru România. Headliner-ul primei seri va fi chitaristul scoțian DAVE ARCARI (UK). Acesta are o bogată şi valoroasă carieră artistică, fuzionând bluesul cu alte stiluri, cum ar fi: rockablily, country şi chiar cu muzica punk. El ne va prezenta al șaptelea album de studio ”Devil May Care”, care va fi lansat pe 18 noiembrie 2022. Headliner-ul celei de-a doua seri va fi legendara trupă germană HaMburg Blues Band feat. Krissy Matthews (DE/UK), remarcabilă pentru asocierile sale cu muzicieni englezi, americani, atât ca invitați cât și ca membri ai trupei. De menționat că anul acesta trupa a împlint 40 de ani de la înființare. La #TusnadGastroBluesFest vor veni în componența:  Gert Lange – chitară, voce, Reggie Worthy (Ike & Tina Turner, Eric Burdon, Stoppok) – chitară bass, Eddie Filipp (Sweet, Clem Clempson Band, Inga Rumpf) – tobe. Invitatul trupei este virtuozul chitarist englez Krissy Matthews, cel care la vârsta de 12 ani a cântat cu John Mayall și l-a impresionat pe B.B. King. Headliner-ul celei de-a treia seri, care va încheia și festivalul, va fi trupa BLUES FIGHTERS (PL/USA). Îi va avea în componență la  chitară și voce  pe texanul Chuc Frazier (Houston, Texas) alături de polonezii: Wojciech Kubiak – chitară, Robert Fraska – chitară bass și Dariusz Nowicki – tobe. Și a patra ediţie a festivalului ne va oferi noi surprize autohtone. Printre ele se numără formația din Sfântu Gheorghe Free Connection in Blues (RO), care va deschide prima zi de festival. Cum sugerează şi numele formaţiei, muzicienii îmbină blues-ul cu jazz și funk, membrii ei fiind: Laura Tinca-Zan – voce, Könczey Jenő – clape, Tinca Teddy – chitară, Tóth László – chitară bass și Csurulya Árpád – tobe. A doua formație care va urca pe scena în prima seară este BLACK RIVER BLUES BAND (RO) din Satu Mare. Artiștii abordează bluesul clasic, cu influențe din Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan, Robert Johnson, dar și B.B. King. Din acest cvintet fac parte: Vékony (Joe) József – chitară, voce, muzicuță, Haller István – chitară solo, István Jakab – chitară bas, Ovidiu Busueoc – clape, Misi Tóth – tobe. După cum am promis, în fiecare ediție vom aduce tineri artiști talentați, aflați la început de drum. De data asta nu prima și a doua zi a festivalului va fi deschisă de sibienii de la Mozaique (RO), o turpă recent înfințată, dar care vine cu un suflu nou. Din formație fac parte Tudor Nicolescu – chitară solo, Patrik Daia – chitară bas, Cristian Oprișiu – clape, Adrian Bogus – tobe. A doua formație căreia îi va aparține scena este MIKE VLAHOPOL & THE CROSSROADS (RO). ”The UndeDog” este un dublu album ce va fi lansat în curând și evident prezentat și la Băile Tușnad. Alături de Mike (chitara, voce) pe scenă vor mai urca: Gabi Onila – aka Gabe O’Neal – voce, Ionut Draghici – bas, Calin Cruceanu – tobe. Al treilea recital aparține lui Jimi El Laco & friends (RO). Alături de Jimi El Laco la chitară solo, pe scenă vor mai urca: Paul Negoiță –  voce, Vlady Cnejevici – clape, Vlady Sateanu – chitară bas, Ovidiu Condrea – tobe. Al treila recital aparține lui  Jimi El Laco & friends (RO).  Alături de Jimi El Laco – chitară solo pe scenă vor mai urca: Paul Negoiță –  voce, Vlady Cnejevici – clape, Vlady Sateanu – chitară bas, Ovidiu Condrea – tobe. Ultima zi a festivalului îi va avea în deschidere pe ciucanii din SZABÓ ZSOLT BAND FEAT. SZABÓ BENCE JR. (RO). Din aceasta  fac parte: Szabó Zsolt – hammond b3, Arnold Müller –  chitară, Tamás Barabás –  chitară bas, Somu George –  saxofon, Norbert Debreci – tobe și invitatul special la clape, talentatul Szabó Bence Jr., fiul lui Szabó Zsolt. A doua formație căreia îi va aparține scena este SPONTÁN BLUES BAND (HU) din Ungaria, trupă  care și numele îi definesc, s-au format spontan, membrii trupei sunt în mare parte muzicieni cunoscuți, care joacă un rol important în diferite formule. În ceea ce privește profilul lor muzical, blues-ul clasic este punctul de plecare. Trupa crează aranjamente muzicale în limba engleză și în plus, propriile lor piese în limba maghiară. alcătuită din: Maros Miklós – voce, Hubai Hunor – voce, Sass Ádám – chitară, Sánta Zoltán – chitară, Rádi Tamás – hammond b3, Bakó Árpád –  chitară bas, Belicza András – tobe. Începînd cu orele 23:30, în fiecare dintre cele 3 seri de festival, la Camping Tușnad, cei de la NIGHTLOSERS vor întreține atmosfera alături de ceilalți artiști prezenți la festival. Să nu uităm nici de GASTRONIMIA, doar este vorba despre Gastro Blues… Pe 03 și 04 iunie, în intervalul orar 10:30 – 14:30, vor fi organizate CONCURSURI DE GĂTIT LA CEAUN cu echipe formate din artiști, membrii staff-ului și publicul participant. La final vor putea fi degustate atât preparatele pregătite, cât și diverse sortimente de vin și bere, potrivite fiecărui preparat în parte, recomandate de CRAMA OPRIȘOR și BERE CIUC. Și la această ediție, festivalul va găzdui o EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE, cu imagini din edițiile anterioare, precum și o serie de WORKSHOPURI TEMATICE, de inițiere în tainele bluesului. Așa cum v-am obișnuit deja, PAPA LA ȘONI revine la Băile Tușnad cu celebrele sale ceaune, unde timp de 3 zile va găti pentru toți pofticioşii. Nu vor lipsi din festival preparatele specifice zonei, cum ar fi gulașul, kürtőskalács-ul sau langoșii, la final ne putem cu toții îndulci cu mai multe sortimente de ciocolată artizanală de la Krausz Handmade Premium Chocolate.

REDESCOPERĂ! – valorile naturale și culturale…
GUSTĂ! – din preparatele tradiționale…
ÎNCEARCĂ! – activități și evenimente ce oferă trăiri autentice…din destinația ecoturistică Băile Tușnad și Împrejurimile

Sub brandul DESCOPERĂ ECO-ROMÂNIA, Băile Tușnad și Împrejurimile face parte din cele 7 destinații de ecoturism ce ofertă numeroase produse și servicii care sunt disponibile pentru iubitorii de natură și experiențe autentice, cum ar fi mișcarea în aer liber sau mâncarea tradițională. Mai multe detalii despre festival: tusnadfest.ro și pe facebook.com/TusnadGastroBluesFest. Mai multe detalii despre cum poți să-ți planifici o vacanță ecoturistică în destinație: bailetusnad.eco.

__________________________________________________________

Elena Mîndru lansează primul ei album de jazz simfonic

Elena Mîndru lansează primul ei album de jazz simfonic pe CD, vinyl și BluRay pentru iarna 2022/2023 - un Hybrid de compoziții proprii, colinde și cântece românești și finlandeze. La 10 ani de la succesul de la Montreux Shure Voice Jazz Competition, când însuși Quincy Jones, ca președinte al juriului, i-a acordat Premiul al II-lea și Premiul Publicului, și tot la 10 ani de la publicarea primului CD – Romanian Christmas Stories, Elena Mîndru vine, pe final de 2022, cu o poveste muzicală care celebrează, prin emoții și trăiri concentrate în 9 piese, viața hibridă a artistei românce, stabilită în Finlanda. Un amestec de dor de casă, tradiții românești, poezia unui peisaj nordic, vulnerabilitate, familie, oglindirea valorilor copilăriei într-un spațiu cu totul diferit, toate acestea și-au găsit expresia în primul album de jazz simfonic al artistei, alături de cvartetul ei și de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei. Data oficială a lansării este 11 noiembrie 2022.

Proiectul

Hybrid este acel album creat să fie background-ul muzical perfect al iernii 2022/2023 pentru oricine își dorește altceva decât acele Christmas Carols internaționale care se aud în toate magazinele și târgurile de Crăciun, dar și pentru cei care vor o alternativă la colindele tradiționale românești sau la muzica unei seri de iarnă. Elena Mîndru, împreună cu cvartetul ei și cu Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, condusă de dirijorul Andriano Marian, au generat un proiect de jazz simfonic care include atât compoziții proprii ale artistei sau ale altor membri ai cvartetului, cât și aranjamente speciale ale unor colinde tradiționale românești sau ale unor cântece finlandeze de iarnă. CD-ul este, de fapt, rezultatul unui proiect realizat în pandemie, cu aceeași orchestră, constând într-un concert hibrid online-offline, marca Symphonic meets Jazz, publicat în patru părți. Despre Symphonic meets Jazz e important de știut că e primul proiect de jazz simfonic cu solist vocal și trio de jazz din România, inițiat în 2014 de Elena Mîndru, în colaborare cu diverse filarmonici. Concertele din cadrul acestui proiect propun îmbinarea muzicii Hybrid jazz cu muzica clasică, prin abordarea unui program orchestral. Acest concert hibrid a însemnat că solista Elena Mîndru și cvartetul finlandez au fost ”prezenți” doar în variantă video și audio, sub forma unei proiecții, singurii prezenți pe viu fiind membrii orchestrei și dirijorul. Datorită prefesionalismului echipei de editare audio și video, sincronul s-a realizat desăvârșit. Această variantă hibridă de concert a reprezentat o premieră în jazzul european și poate fi un reper pentru abordări ulterioare în segmentul de arte ale spectacolului.

”Acest vis de a publica un album, alături de o orchestra simfonică, s-a împlinit cumva forțat din cauza pandemiei, o perioadă tristă în special pentru cultură. Însă o perioadă în care situația momentului ne-a împins pe noi toți să inovăm, să găsim căi, medii, prilejuri și variante de a ne reîntâlni cu publicul nostru și de a ne continua activitatea. Acum știm mai bine ca oricine că evenimentele online nu înlocuiesc o prezență live, ele oferă, însă, o oportunitate valoroasă de a crea și de a experimenta cultura, atât noi ca artiști, cât și publicul nostru. Formatul de concert hibrid din octombrie 2020 a făcut posibilă înregistrarea acestui concert într-un mod excepțional, motiv pentru care am decis publicarea acestui material audio și video. Marcăm importanța muncii întregii echipe de 76 de oameni, muzicieni, tehnicieni, operatori, ingineri de sunet și lumină care prin profesionalismul și dedicarea lor au reușit să facă să dispară miile kilometri care despărțeau cvartetul și orchestra în pandemie, astfel încât să putem dărui împreună bucuria acestei muzici pentru totdeauna.” (Elena Mîndru)

Despre proiectul Hybrid, jurnalistul internațional, specialist în jazz, Henning Bolte, spunea că: „Hybrid poate fi considerat și o declarație a unuia dintre muzicienii de jazz români de mare profil care s-au stabilit în străinătate. Temperamentele românești și finlandeze sunt unite productiv în acest proiect, formând o extraordinară fuziune estică de înaltă semnificație pentru Europa.”

Tema - Hybrid

Dacă în cazul concertelor online-offline, ideea de ”hibrid” era evidentă, în cazul albumului lucrurile merg mai în profunzime. Da, albumul este rezultatul acestor concerte hibrid, până la urmă. Dar, dincolo de asta, tema se regăsește în multiple dimensiuni. În primul rând, vorbim de o multiculturalitate muzicală a proiectului. Este un CD trilingv – română, engleză, finlandeză -, care conține atât colinde tradiționale românești, cât și cântece finlandeze, fără a omite compozițiile proprii ale Elenei Mîndru și ale lui Tuomas J. Turunen. În al doilea rând, e un proiect de jazz simfonic, ceea ce presupune un hibrid de muzică jazz și muzică clasică, de cvartet de jazz și de orchestră.

“Încă din copilărie, am fost mereu expusă atât la folclor, cât și la muzica clasică (am studiat vioara și pianul clasic), ceea ce mi-a dat ocazia să aflu ce melodii și genuri muzicale mă atrag. Cu jazzul m-am întâlnit ceva mai târziu. Aveam 14 ani atunci. Am simțit că e potrivit pentru mintea, sufletul și vocea mea. Ca urmare, când am continuat cu jazzul, anumite melodii tradiționale și clasice făceau deja parte din sufletul meu.” (Elena Mîndru pentru Henning Bolte)

În al treilea rând, hibridul stă în combinația dintre piese vechi, care au mai apărut pe alte albume, și piese cu totul noi, cum sunt 100 România și Maa on niin kaunis - o piesă de iarnă finlandeză. În al patrulea rând, e vorba despre un hibrid de emoții și sentimente, sugerate foarte expresiv de piesa Between a Smile and a Tear. Un sentiment indescriptibil, hibrid, de bucurie și tristețe, de dor și împăcare în același timp, care definește viața unei persoane care a pornit cu un set de valori tradiționale și a trebuit să le dea expresie într-un alt spațiu. De aici îmbinarea de foclor românesc,”purtat în bagajul emoțional”, și noile emoții descoperite în viața trăită de 10 ani în Finlanda. În fine, în Hybrid este vorba despre noi înșine, copii ai celor de dinaintea noastră. Tot albumul reflectă, de fapt, tema copilăriei. Se deschide cu piesa Luca, dedicată fiului solistei, și se încheie cu O, ce veste minunată, dedicată copilului Iisus. Între aceste repere, care fixează ideea de copilărie, mai întâlnim Alice, care subliniază ideea de poveste, de călătorie în Țara Minunilor, apoi piese de leagăn, piese legate de emoții pure și de vulnerabilitatea din fiecare. Până la urmă, fiecare dintre noi suntem un hibrid de material genetic moștenit, un hibrid de emoții, un hibrid de culturi. Cu toate acestea, ceea ce leagă totul se transpune într-o armonie care este ființa umană în splendoarea ei și care își găsește exprimarea în muzică.

Statementul artistei

Hybrid este unul din marile mele vise ca muzician: un album simfonic al meu. De mic copil am studiat vioara, iar, la un moment dat, am cântat și în orchestra școlii de muzică, care m-a fascinat enorm. S-a adâncit această fascinație pentru sunetul orchestrei, prin participarea la concertele Filarmonicii începând din tinerețe și apoi în timpul studiilor de compoziție. Bogăția de timbre instrumentale, respirația și cântul atâtor muzicieni în același moment pe scenă fac din orchestră un instrument cu adevărat complex, cu adevărat magic. A fi pe scenă ca muzician alături de acest instrument magic - orchestra - e un act splendid și magnific pentru mine.” (Elena Mîndru)

Artiștii

Soliști: Elena Mîndru - voce, Tuomas J. Turunen – pian, Oskari Siirtola - contrabas și bas electric, Anssi Tirkkonen – tobe. Orchestra Națională de Tineret din Moldova. Dirijor: Andriano Marian. Elena Mîndru este una dintre cele mai titrate și premiate voci din generația română de tineri muzicieni de jazz. Plecată de pe băncile Academiei de Muzică din Cluj, ea este actualmente doctorandă în cadrul Departamentului de Jazz al Sibelius Academy din Helsinki. Elena a câștigat numeroase premii la festivaluri de jazz din Europa și semnează până în prezent 4 albume lansate (Romanian Christmas Stories în 2012, Evening in Romania în 2014, Quartphonic în 2016, Folkloric Moods în 2019). Din ianuarie 2021, Elena Mîndru este directorul executiv permanent al Oulun Musiikkijuhlat (//omj.fi/en/), unul dintre festivalurile cele mai importante din Finlanda. Ea este prima româncă care coordonează această organizație culturală activă pe tot parcursul anului. Programul festivalului de muzică din Oulu include producții naționale și internaționale și artiști rezidenți din diferite genuri de muzică, îmbinând concerte de muzică clasică cu cele de jazz și world music. Ea derulează în paralel un doctorat la Academia Sibelius din Helsinki, pe tema spectrografiei și esteticii sunetului vocii de jazz. În plus, urmează un MBA în management cultural la Kajaani University of Applied Sciences. Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.

Despre conceptul SYMPHONIC JAZZ

Conceptul Symphonic Jazz este primul proiect de jazz simfonic inițiat de cântăreața și compozitoarea Elena Mîndru în colaborare cu orchestre simfonice, care a inclus până acum numeroase concerte în România, Germania și Finlanda. Proiectul include și o solidă componentă educațională – o direcție urmărită constant de muziciană, favorizată de poziția ei de profesor, compozitor și interpret. Concertele din cadrul acestui proiect propun îmbinarea muzicii jazz cu muzica simfonică prin abordarea unui program orchestral. Lucrările incluse în proiect sunt scrise special pentru această formulă instrumentală de tineri compozitori și aranjori români sau finlandezi, încurajând astfel debutul artistic, promovarea muzicienilor contemporani și mobilitatea interculturală. Acest concept include trei proiecte co-finanțate de AFCN, Hybrid - Elena Mîndru și Moldovan National Youth Orchestra în 2022, Symphonic Jazz in Moldova implementat în format hibrid în 2020 în colaborare cu Moldovan National Youth Orchestra și Symphonic Jazz in Transylvania implementat în 2018 în colaborare cu Orchestra Română de Tineret, sub managementul cântăreței și compozitoarei Elena Mîndru.

___________________________________________________________________

ARTmania Evenings

Leprous și Kalandra sunt primele nume confirmate la cea de-a doua ediție ARTmania Evenings powered by ARTmania Festival, care va avea loc pe 4 martie 2023 la Arenele Romane, în cort încălzit. Leprous revin la București ca parte a turneului de promovare a celui de-al șaptelea album al trupei, Aphelion, mixat de Adam Noble (Placebo, Biffy Clyro, Nothing But Thieves) și masterizat de Robin Schmidt (The 1975, Placebo). Materialul plin de energie, viață și de libertate, a fost compus fără gândire excesivă sau perfecționism exagerat. Prin acest nou album, lansat la doar doi ani distanță de Pitfalls, trupa nu se dezminte de titlul de formație în plină ascensiune, care nu se teme să experimenteze sau să surprindă și care sfidează orice încercare de încadrare în tipare. Kalandra va fermeca audiența cu sound-uri mistice și cu melodiile eterice țesute pentru a conduce publicul în peisaje muzicale nemaiîntâlnite. Fanii serialelor vor recunoaște cu siguranță amprenta sonoră unică a acestui proiect muzical, trupa compunând două piese pentru cunoscutul serial nordic Beforeigners difuzat de HBO, iar pasionații de jocuri își vor aduce aminte de soundtrack-ul seriei Kingdom Two Crowns. Bilete ARTmania Evenings 2023: Super Early Bird - 124,66 lei.

Radu Lupaşcu

5 noiembrie 2022


Arhiva recomandari 2022

Arhiva recomandari 2021

Arhiva recomandari 2020

Arhiva recomandari 2018

Arhiva recomandări 2017

Arhiva recomandări 2016

Arhiva recomandări 2015

Arhiva recomandări 2014

Arhiva recomandări 2013

Arhiva recomandari 2012

Arhiva recomandari 2011

Arhiva recomandări 2010

Arhiva recomandări 2009

Arhiva recomandări 2008

Baicea Blues Band

conquette.jpg

UBF Autumn edition 2022.jpg

Gianluca D Alessio 2022.jpg

Dulce Pontes 2022.jpg