Arta Sunetelor

 

PAUL GILBERTun as al chitarei electrice!

Născut în acelaşi an cu Robben Ford (1966), dar în luna noiembrie, ziua a şasea, originar din Carbondale, Illinois, chitaristul trupei Mr. Big, fost la Racer X metamorfozată din Electric Fence, coautor al celebrei balade To Be With You, Mr. PAUL GILBERT, este un chitarist foarte original, cu apetenţă pentru exteriorizare solistică. Paul a părăsit trupa Mr. Big în 1996 după turneul de promovare al discului Hey Man, locul său fiind propus de membrii rămaşi, lui Ritchie Kotzen cu care au realizat albumul Get Over It în 2000.

Tributul său adus marelui muzician care a fost Jimi Hendrix este un regal chitaristic de mare virtuozitate, un ecou sufletesc al spiritului neastâmpărat şi al stării improvizatorice pe care a expus-o publicului într-un concert din anul 1991, la al 23 lea festival de jazz de la Frankfurt, Germania, cu menţiunea că basul a fost reînregistrat într-un studio din Munich. Pentru acest show Paul a ales cinci piese: Red House, Hey Joe, Highway Chile, Midnight şi Purple Haze care totalizează 41 de minute incitante, pasionale şi incredibil de (piro)tehnice.

“Imaginea lui Hendrix arată ca un puzzle... Jimi poate fi numit în multe feluri – sălbaticul personaj al muzicii pop, profetul electric al noului val sau chiar primul chitarist de heavy meatal. Dar, în sufletul său era un maestru al blues-ului.

Paul Gilbert a pus prima oară mâna pe o chitară la vârsta de cinci ani, iar de la 15 a început să bată cluburile cu trupa sa Tau Zero. Uimit de rapiditatea lui Yngwie Malmsteen s-a mutat în LA pentru a urma cursurile Guitar Institute of Technology, devenind instructor în anul următor... După despărţirea de Electric Fence în 1986 debutează cu albumul Street Lethal al noii trupe Racer X, unde îi are colegi pe Scott Travis baterie (Judas Priest), John Alderete bas şi Jeff Martin la vocal, dar după al doilea an şi album Second Heat se alătură trupei Mr. Big cu care va cânta până în ’96. Cariera solo se va lansa cu King of Clubs un an mai târziu, demonstrându-şi calităţile de cel mai tehnic vitezist din lume. Iuţeală mare, dar şi mare feeling pentru pop-rock, de factură melodică presărată cu mult umor delicios. Va mai urma Flying Dog în 1998, Beehive Live un concert din Japonia în 1999, Alligator Farm în toamna lui 2000 şi Raw Blues Power cu Jimi Kidd, unchiul său, un foarte talentat chitarist de blues din Chicago de la care a învăţat riff-ul din Whole Lotta Love şi multe alte trucuri chitaristice. Albumul scris şi interpretat de cei doi este valoros atât pentru (re)întoarcerea la blues-rock-ul anilor ’70, cât şi pentru maturitatea compoziţiilor ce amintesc de spiritul Hendrix în conjuncţie cu Z.Z. Top sau Johnny Winter. Creaţia chitaristului Paul Gilbert s-a vândut în peste 3 milioane de exemplare, iar faima acestuia creşte odată cu revenirea Racer X în arena rock-ului.

 

Discografie Paul Gilbert:

Albume Solo:
1991  A Tribute to Jimi Hendrix (live at the 1991 Frankfurt Jazz Festival)*****
1998  King of Clubs.
1999  Flying Dog.
1999  Beehive Live.
2000  Alligator Farm.
2001  Raw Blues Power (with Paul's Uncle, Jimi Kidd)****
2002  Burning Organ
2003  Paul the Young Dude (The Best of Paul Gilbert)
2003  BATTLE GEAR 3 The Edge
2004  Guitar Wars****
2005  Spaceship One*****
2006  Get Out of My Yard
2008  Acoustic Samourai (Live)
2008  Silence Follwed By A Deafening Roar*****

cu Racer X:
1986  Street Lethal
1987  Second Heat
1988  Live: Extreme volume.
1992  Live: Extreme volume II
1999  Technical difficulties
2000  Superheroes
2001  Snowball of Doom (Live at the Whiskey)
2002  Getting Heavier.

cu Mr. Big:
1989  Mr. Big ****
1990  Live! Raw like sushi (Japan)
1990  "Navy Seals" Soundtrack album
1991  Lean into it
1992  Raw like sushi 2 (Japan)
1992  Mr. Big Live
1993  Bump Ahead
1994  Japandemonium (Japan)
1996  Hey Man
1996  Big, Bigger, Biggest! The best of Mr. Big*****
1997  Live at Budokan (Japan)
2000  Deep Cuts: Best Of Ballads

alte înregistrări, colaborări, etc:
1985  Darrell Mansfield, Revelation (guitar, guest on Jesus will Reign and After the storm)
1986  Jeff Berlin, Pump it (guitar, guest on Crossroads and Freight train shuffle)

DVD:
1992   Intense Rock, Vol. 2
1992   Intense Rock
1995   Terrifying Guitar Trip
2000   Paul Gilbert's Terrifying Guitar Trip
2001   Eleven Thousand Notes*****
2006   Spaceship Live*****
2007   Get out of My Yard instruction DVD

Extras din cartea lui Radu Lupaşcu Pe urmele lui Hendrix”.

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Rabih Abouh-Khalil.jpg

Afis_Engelbert 2017.jpg

Afis_Kings of Leon.jpg

Afis_Patricia Kaas 2017.jpg

Afis_Evanescence.jpg

Afis_Suceava blues 2017.jpg

Afis_Rockstadt 2017.jpg

Afis_Festival Enescu 2017.jpg

Afis_Candy Dulfer.jpg

Afis_Hiromi.jpg

Afis_Marele Cor al Armatei Rosii.jpg