Arta Sunetelor

 
ZÂMBETUL MATURITĂŢII

Zoia Alecu sa ierti.jpgPe vremea când ORBII se hrăneau cu OUĂ DE ROUĂ pe care le culegeau de pe CĂRĂRI DE MACI, ca mai toată generaţia ei, Zoia Alecu îşi îngropa (sau ascundea) gândurile în metafore. Motive multe şi serioase, nu le mai enumăr aici. Dovezi, mai ales, pe primele ei două albume.

În cel de-al patrulea, gata să iasă pe piaţă, lucrurile stau altfel. Mă refer aici strict la mesaj şi la modul cum este el transmis, adică direct. Nu este o noutate că poveştile din cântecele Zoiei Alecu au în spate (ca la orice artist adevărat, zic eu) experienţe personale. Noutatea, mi se pare atitudinea. Am ascultat de câteva ori, în buclă (cum se spune) albumul cap – coadă. Imaginea cu care am rămas? Zoica, stând de vorbă cu o gaşcă de puşti. Relaxat şi fără inhibiţii. Nu dă “directive”. Nu le ţine o lecţie de dirigenţie. Nu. Provocată, poate, de întrebările lor, mai mult sau mai puţin imaginare, le spune despre tot felul de întâmplări pe care le-a traversat. Fiecare înţelege ce vrea: cum este cu dragostea, cum este cu balansul pe o lamă de cuţit între demnitate şi mândria păguboasă în iubire şi nu numai, cum este cu preţuirea de părinţi şi altele asemenea. Una peste alta, mesajul ei este acela al unui om matur care nu mai are încrâncenări. Nu vrea decât să te facă să înţelegi libertatea de gândire şi de acţiune asumându-ţi consecinţele şi, mai ales, fără să lezezi libertatea celor de lângă tine. Zoia Alecu transmite toate astea cu zâmbetul pe buze, cu umor, cu tandreţe într-un demers, pe care, l-aş numi solar. Mi-e gândul parfum” este un fel de concluzie, dar, este o piesă care, la fel de bine, putea să şi deschidă albumul. Asta după gustul meu, desigur.

Din punct de vedere muzical, cred că ar fi de remarcat faptul că nici după patruzeci de ani Zoia Alecu nu şi-a pierdut suflul. Compoziţiile au dinamism, forţă şi, de data asta şi o mai mare diversitate, aşa că ne plimbă de la tango la country, de la rock-ul clasic la twist-ul anilor ’60. Despre orchestraţiile semnate de Gheorghe Emanuel – Fisă, ce pot să spun? Doar că se vede ca au deja încă trei albume lucrate împreună şi că, pe de altă parte, foarte important, exisă şi o “chimie” muzicală între ei. Totul, este “de-acolo”.

SĂ IERŢI cel de-al patrulea album de autor semnat Zoia Alecu se va lansa pe 14 mai 2015, ora 19:30, în “La Mia Musica" (Bulevardul Orhideelor, nr. 1), cu promisiunea protagonistei că va cânta în premieră cele zece piese de pe album.

LISTA PIESELOR:

Să ierţi

Granit şi catifea

Din prima clipă

Nu mai ţine

Doar o zi

Mâine începe azi

Forţa cifrelor

Ţara de sus

Fără nevastă

Mi-e gândul parfum

Teodora Ionescu
27 aprilie 2015

 

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Brasov Blues 2021.jpg

Afis_Sighisoara Blues 2021.jpg