Arta Sunetelor

 

Interviu cu Dave HOLE

Ce părere ai de Jimi Hendrix şi adepţii săi?

Jimi e chitaristul meu preferat din toate timpurile şi nimeni n-a reuşit să îl copieze cu succes, dar cred că sunt alţii, ca SRV, care au preluat ceva de la el şi au amestecat cu ceva de-al lor pentru a face o muzică bună. Chiar dacă nu descoperă teritorii noi, ca Jimi.

Cum îţi defineşti stilul tău de-a cânta şi de cânţi cu mâna draptă, tu fiind stângaci?

Stilul meu e un blues simplu, cântat cu slide. Nu mult după ce m-am apucat de cântat la chitară, l-am auzit pe Elmore James, care m-a lăsat cu gura căscată. Nu-mi venea să cred că o chitară putea fi făcută să cânte atât de uman şi de expresiv. Tot la început l-am auzit şi pe Blind Willie Johnson, iar asta m-a convins să încerc şi eu un pic de slide. Când aud câte ceva care-mi place, fie că e la chitară normală, la saxofon sau la pian, încerc să văd cum ar suna pe chitară slide, iar asta e o parte importantă din stilul meu” – pur şi simplu, din încercarea de a pune sonorităţi diferite pe slide. Când am început să cânt la chitară, am făcut-o de prima dată cu mâna dreaptă. Habar n-am de ce, fiindcă aproape toate celelalte lucruri le fac cu stânga. Am spus mereu că, pentru cântatul la chitară, e nevoie de două mâini şi, de aceea, nu are mare importanţă pe care parte cânţi, atâta timp cât tu te simţi bine.  

Ce sfat ai da unui tânăr muzician la început de carieră în 2008?

Ştiu şi eu, aud încă mult rock bun, aşa că nu cred că rock-ul (sau blues-ul) o să dispară prea curând. Nu ştiu ce sfat aş putea da cuiva care începe azi să cânte rock’n’roll, altul decât că trebuie să fii tu însuţi şi să faci ceva ce e doar al tău, chiar dacă e să începi doar cu o combinaţie de influenţe. Odată ce simţi că eşti pregătit, în ziua de azi nu e deloc greu să înregistrezi un CD, să-l pui pe internet şi aşa mai departe.

Ce stil sau ce muzician va influenţa muzica noului mileniu şi de ce?

La întrebarea asta nu ştiu să-ţi răspund, dar ştiu că muzica va continua să se schimbe şi să evolueze în secolul care ne stă înainte, aşa cum a făcut-o şi până acum. Majoritatea oamenilor vor asculta o cu totul altă muzică în anul 2100, dar sper că măcar o parte din ce e vechi şi bun va supravieţui, chiar dacă doar pentru urechile câtorva entuziaşti şi ale istoricilor muzicali.

Cum a fost prima întălnire cu Bruce Iglauer?

Bruce m-a adus la Alligator Records, convins de prima mea înregistrare (Short Fuse Blues), dar, de cunoscut, nu l-am cunoscut decât un an mai târziu, când m-am dat jos din avion la Chicago, pentru primul meu turneu american. Vorbiserăm mult la telefon şi deja aveam impresia că-l cunosc bine. E un tip foarte de treabă şi acum suntem prieteni apropiaţi. Primul meu spectacol în America a fost la Legends, al lui Buddy Guy. A fost extraordinar şi sala a fost plină de ziarişti şi de alţi muzicieni: una din cele mai frumoase seri din viaţa mea.

Internetul este un lucru bun pentru noul mileniu şi prin el putem să facem această punte între Europa de Est şi Australia. V-ar place să concertaţi în România?

Aşa e. E foarte important pentru muzicienii şi iubitorii de muzică din toată lumea să poată comunica şi ţine legătura atât de uşor. Mi-ar plăcea mult să cânt în România. Nu e nevoie decât ca un promotor local să îl contacteze pe agentul meu şi să-i facă o ofertă convenabilă. Va trebui să fie pentru o perioadă când mă aflu în Europa şi cânt şi în alte ţări. Anul acesta, s-ar părea că am să fiu în Europa în octombrie.

Mulţumesc pentru că mi-ai solicitat interviul şi salutări tuturor iubitorilor de blues din  România.

Dave Hole.

Realizat de Radu Lupascu
Bucuresti, 11 februarie 2008

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Ordean 45 de ani.jpg

Afis_Tusnad 2021.jpg

Afis_Brezoi 2021.jpg