Arta Sunetelor

 

Interviu cu REZIDENT EX!

Afis Rezident EX.jpgAflând de noua, multinaţionala componenţă a grupului Rezident EX, am purces la un set minimal de întrebări, pentru un nou interviu cu trupa REZIDENT EX, dorind să aflu pentru dvs., cât mai multe detalii despre noile schimbări şi, în măsura posibilităţilor, noile motive care au determinat această regrupare. Noul toboşar al trupei, Mark Cross, are un portofoliu impresionant şi, integrarea sa, într-o trupă de rezidenţi români, mi-a stârnit curiozitea şi, bineînţeles, nevoia de a-i (re)vedea în concert, cum se spune, pe viu. Ştirea aceasta, "O legendă a Metalului internaţional în studio şi pe scenă cu REZIDENT EX", ar trebui să epuizeze biletele la concertele programate în Bucureşti (Silver Church, 25 martie 2015) şi Buzău (No Limit, 26 martie 2015). Vom afla, în curând, câtă atenţie mai acordă rocker-ul metalist, acestui grup de profesionişti, pe care vi-i prezint în cele ce urmează: Mark Cross - tobe, percuţie (ex. HELLOWEEN, KINGDOM COME, METALIUM, NIGHTFALL) având colaborări cu MARCO MENDOZA sau IAN GILLAN, un foarte apreciat muzician de studio cu un impunător palmares live - printre altele, l-a înlocuit pe James Kottak vara trecută la concertul SCORPIONS din Bahrain; Tavi Iepan (iniţiatorul proiectului Rezident Ex, chitară, Hamburg, ex Progresiv TM, Cargo, Flying Wood, Locatarii), Christian Podratzky (bas, Berlin, ex Impact, Pro Musica, Abra, Poems for Layla, Ira Hayes), Matthias Lange (chitară, Hamburg, ex Metalium, Sinner, Wodoo Kiss) şi Sebastian Simonis (vocal, ex Khonopyda, Airforce, Blind Spirits). Ce poate fi mai frumos, decât a te afla în preajma unor Muzicieni de valoare, dintr-un supergrup internaţional, pe care starea de libertate a muzicii rock, îi autentifică şi motivează!

Radu Lupaşcu

Secţia ritmică a unei trupe este structura pe care se construiesc armonii şi se creează legătura carnală cu spiritul rock al trupei. În cazul vostru, bateristul a fost schimbat de trei ori. Ce nu a funcţionat şi cum a decurs colaborarea cu basistul trupei, Christian Podratzky?

Tavi Iepan: În cazul lui Florin Cvasa, acesta are o trupă în Timişoara cu care se susţine financiar. Cum uneori datele concertelor se suprapuneau, am hotărât de comun acord că este dificil atât pentru el cât şi pentru noi, Florin propunând-ul el pe Vali Potra, care a cântat cu noi în perioada următoare.
Pentru album am lucrat cu Mark foarte bine, aveam nevoie printre altele de cineva, care era la faţa locului adică în Hamburg şi să se plieze conceptual mai ales pe piesele noastre noi.
În ceea ce îl priveşte pe Christi Podratzky, basist care a lucrat cu mulţi tobari atât în România, dar mai ales în Germania, nu a fost nicio problemă în a se acomoda cu noii colegi de ritm. Christi şi Vali se cunosc de mai bine de 30 de ani, fiind secţia ritmică a trupei timişorene Abra. Nu a fost deci niciodată vorba de a nu fi funcţionat ceva din punct de vedere muzical.

Vă aflaţi în prag de nou album. Ne pregătiţi vreo surpriză din punct de vedere estetic şi muzical, sau mergeţi pe aceeaşi linie, inclusiv melodică a vechilor hituri REZIDENT EX? "Noi să fim noi" promite un suflu heavy mult mai bine legat, însă aş vrea să nuanţaţi noua deschidere pe care o doriţi trupei?

Tavi Iepan: Părerea noastră este că, acest album, va fi destul de echilibrat, având piese în majoritate foarte directe, care au o altă abordare stilistică faţă de primul nostru album , asemănarea constând probabil, în stilul în care este abordată partea vocală. Acel timbru cu o combinaţie între cântat din plămâni, dar dublat cu aşa-zisul găjâit din gât original din zona balcanică. În ceea ce priveşte partea de producţie, noul album va suna mai heavy, mai rough, mai dur un pic, cred eu. Fără prea multe efecte, intrumentele sunând pur şi direct.

Care ar fi atuul noului vocalist REZIDENT EX şi ce va aduce NOU cu sine, pentru susţinerea imaginii bune pe care o aveţi în rândul rockerilor români?

Tavi Iepan: Pe Sebastian l-am cooptat după un casting naţional unde am avut de ales între mai bine de 100 de solişti vocali. Am ales 4 din ei, cu care am susţinut un concert, printre altele pentru a vedea şi calităţile lor scenice. Am fost de parere că Sebastian e cel care ni se potriveşte cel mai bine, ca urmare ne-am întâlnit la Hamburg pentru repetiţii şi înregistrarea noului album Rezident Ex care sperăm să apară în toamna acestui an.
Întrebi de atuurile lui?: omul da bine pe scenă, cântă foarte bine, timbrul lui se potriveşte perfect pe piesele noastre, este un frontman redutabil, iar noi ne bucurăm mult că îl avem alături de noi.

Mark Cross pari a fi un bun reazem pentru direcţia nou-agresivă a trupei. Ce te-a atras la trupa REZIDENT EX şi cum te-ai integrat în grup? Din experienţa ta, foarte bogată - la care chiar de curând ai adăugat încercarea cu Scorpions - ce recomanzi unei trupe aflate în ascensiune ce-a recucerit din nou publicul rock din România?

Mark Cross: Îl cunosc pe Matthias de mulţi ani, din perioada noastră cu Metalium. Mi-a făcut cunoştinţă cu Tavi, am ascultat piesele Rezident Ex care au fost stilistic vorbind, ceva nou pentru mine. Au teme cu iz balcanic, sunt cântate foarte heavy. Combinaţia asta e grozavă, nu auzisem până atunci un asemenea stil muzical.
După potenţialul pe care eu îl văd în trupa asta, sunt convins că Rezident Ex are ceva de spus şi asta într-o formă originală. Cred că este important să ai stilul tău propriu, lucru pe care l-am constatat şi la trupele consacrate cu care am cântat sau colaborat, fie ele Firewind, Helloween, Kingdom Come sau Scorpions.

Sebastian Simonis este un tânăr talentat, cu cârlig la fanii rock-ului. Te simţi pregătit pentru confruntarea cu publicul? Cum vezi, din interiorul unei trupe de profesionişti, noul tău parcurs în muzica rock? Ce îţi doreşti să devii?

Sebastian Simonis: În primul rând, mă bucur mult că am şansa să cânt alături de aceşti muzicieni cu experienţă în rock - nu numai cel de la noi -, şi vreau să fac tot ce îmi stă în putinţă să aduc un aport la parcursul viitor al brandului Rezident Ex. Am avut un session de înregistrări la Hamburg cât şi concertele la Timişoara şi Constanţa unde spre bucuria mea, reacţiile din partea fanilor Rezident Ex au fost foarte pozitive. Sper că viitoarele concerte să decurgă cel puţin la fel de bine.

Vă gândiţi să ieşiţi la festivaluri importante din Occident şi dacă da, unde veţi începe?

Tavi Iepan: Deocamdată vom cânta în România, aici suntem acasă, aici ne simţim cel mai bin. Ce va aduce viitorul, vom vedea. O propunere de acest gen am primit-o chiar de la producătorul nostru Thomas Schröder, care vede un potenţial al band-ului şi în această direcţie.
În momentul de faţă prioritatea din punct de vedere live este România, cât şi realizarea noului material pentru toamnă.

Nu este cazul să ne uităm înapoi, dar nu vreau să scap ocazia, de-a vă întrebă despre Kempes. Mai poate fi cazul, în viitor, despre revenirea lui Kempes în grup... se mai poate pune întrebarea? Din punctul meu de vedere, ceea ce am auzit şi văzut la noua sa trupă este o atitudine simplă rock, fără o nouă identitate, în cazul lui, mult prea ancorată în stilul Cargo...este posibil ca această plecare a lui Kempes să fi fost benefică pentru voi...ca imagine măcar aţi scăpat de asemuirea cu Cargo...

Tavi Iepan: Plecarea lui la ora respectivă din REZIDENT Ex nu a fost una prea elegantă. El ne-a părăsit printr-un anunţ pe facebook fără a lua legătura cu noi, şi asta după doi ani şi jumătate în care s-au realizat foarte multe. Kempes are acum proiectul său şi măcar de data asta ştirea "Kempes a plecat din Kempes" nu este posibilă :)
În ceea ce priveşte aşa-zisă asemuire cu Cargo de care aminteşti, eu fiind membru fondator Cargo, am compus primele hituri Cargo "Povestiri din gară" sau "Brigadierii", deci o asemuire muzicală va fi probabil şi pe viitor, lucru care nu ne deranjează chiar deloc şi cred că nici pe ei.

Radu Lupaşcu
23 martie 2015

 

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Ordean 45 de ani.jpg

Afis_Tusnad 2021.jpg

Afis_Brezoi 2021.jpg